Protest inedit înainte de summitul G20: zeci de oameni și-au îngropat capul în nisip

Data publicării:
cap

Fundaţia OXFAM a organizat un protest chiar în oraşul unde are loc summitul G20. Mai mulţi activişti care purtau măşti cu chipurile preşedinţilor Barack Obama, Vladimir Putin, dar şi ale cancelarului german şi premierului britanic le-au cerut liderilor să ia măsuri împotriva inegalităţii sociale.

„Prăpastia dintre bogaţi şi săraci se adânceşte şi vrem ca liderii G20 să priceapă că vrem o creştere economică, pentru ca de beneficiile ei să nu se bucure doar oamenii bogaţi”, spune Helen Szoke, directorul OXFAM.

Aceeaşi fundaţie a cerut şefilor de stat şi de guvern din G20 să ia măsuri împotriva paradisurilor fiscale, din cauza cărora economia mondială pierde anual miliarde de dolari.

Un protest inedit a avut loc şi la Sydeny. Zeci de oameni şi-au îngropat capul în nisip pe o plajă, pentru a atrage atenţia guvernului australian că nu face suficient pentru protejarea mediului înconjurător.

„A fost un mesaj cu umor şi, în acelaşi timp, puternic către guvernul nostru, despre cum credem noi că arată politica lui în acest moment. Alte ţări acţionează, în timp ce noi ne îngropăm capul în nisip”, a spus unul dintre manifestanți.

Protestatarii au dorit să le transmită liderilor aşteptaţi la G20 că opiniile premierului australian în privinţa încălzirii globale diferă total de ale lor. În 2009, Tony Abbott spunea despre aceasta că este o prostie. În urmă cu doar câteva luni, guvernul de la Canberra a anulat o taxă pe emisiile de gaze cu efect de seră.

Reuniunea G20 se desfăşoară sâmbătă şi duminică la Brisbane, iar pe agendă se află chestiuni precum creşterea economică, crearea de noi locuri de muncă, dar şi măsuri de combatere a Ebola.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri