Proteste la Tokyo: Japonezii nu vor ca armata se implice în conflictele internaţionale

Data publicării:
protest japonia tokyo getty

Aproximativ 20.000 de oameni, majoritatea tineri, au cerut demisia premierului Shinzo Abe, în faţa Parlamentului din Tokyo. Măsura ridică o interdicţie în acest sens, valabilă timp de zeci de ani.

“Nu putem numi această ţară un loc frumos în care să trăieşti atunci când Guvernul propune astfel de legi. Mi-e ruşine să fiu japonez. Premierul Shinzo Abe este cu adevărat ruşinea Japoniei", spune un protestatar.

"Aprobarea legii a transformat în realitate posibilitatea ca noi, tinerii de acum, să mergem la război. Nu mai este treaba altora, ci a noastră. Este şi motivul pentru care m-am alăturat acestui protest, cu gândul că trebuie să fac ceva ca să schimb lucrurile", spune un alt japonez.

Dacă va trece şi de camera superioară a Legislativului nipon, legea va permite implicarea forţelor armate japoneze, alături de Statele Unite, în conflictele internaţionale.

Cum partidul premierului Shinzo Abe are majoritate şi în camera superioară, legea va trece fără probleme, spun analiştii scenei politice nipone.

Prin implicarea statului nipon în conflictele internaţionale, Statele Unite vor dobândi un important aliat militar în regiunea Pacificului de Nord. Şi, asta, în contextul în care Washingtonul se află într-un conflict tot mai făţiş cu China din cauza dorinţei Beijingului de a controla Marea Chinei de Sud.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri