Psihiatrul Tudorel Butoi, despre tehnicile de tortură folosite de CIA: „Tipul de torţionar care își defulează trăsăturile sadice față de amărâți”

Data publicării:
cia 25 ian-2

„Cum poti tu, ființă umană, să folosești asemenea metode în anchetă, câtă vreme ele sunt reprobate de întregul univers juridic? Ţara noastră are convenții impotriva torturii. Avem tipul torţionar care nu are prea multe în cap, își defulează trăsăturile sadice față de amărâți. Omul când se află în stare de arest e un amărât, e un disperat, o jalnică copie a făpturii omeneşti. Iar tu ai forţă, putere, te alimentezi și te antrenezi pe aceste făpturi cu aceste mijloace de tortură”, a spus psihiatrul.

Acesta este împotriva acestor tehnici și consideră că în epoca noastră există și alte metode care se pot folosi în anchetă. „Să nu văd în fața mea vreodată vreun anchetator care zice că el e șmecher, că el e anchetator că a folosit mijloace de tratament. Dacă eşti anchetator, folosești inteligenţa, probe, aduci subiectul în situația de a-și mărturisi faptele prin jocurile inteligenţei. Altfel, eşti o brută și te dezumanizezi”, a spus psihiatrul la Digi24. 

Întrebat dacă atacul terorist de la 11 septembrie 2001 ar justifica așa ceva, psihiatrul Tudorel Butoi a spus că „nimic nu justifică așa ceva”. „Omenirea e împotriva torturii. Dacă niște nenoriciți de teroriști fac ce fac, trebuie să ne ridicăm deasupra lor”, a spus psihiatrul, care a precizat că omenirea are destule arme. „Arma psihologică, a criminalisticii, cât să poată proba faptele teroriștilor fără a ne dezumaniza”, a explicat psihiatrul Tudorel Butoi la Digi24.

Scandalul închisorilor CIA. Primele dezvăluiri că România ar fi găzduit închisori secrete au fost făcute în 2005

Scandalul închisorilor CIA. Edward Snowden cere judecarea torţionarilor

Washington Post: România, pe lista închisorilor CIA

Potrivit raportului, CIA a folosit, după atentatele din 11 septembrie, tehnici de interogare extrem de brutale. Metodele sunt descrise cu lux de amănunte în raportului Senatului american.

Una dintre cele mai dure este privarea de somn a suspecţilor de terorism. Mulţi dintre aceştia au fost ținuţi treji şi 180 de ore. Raportul arată că, după privarea de somn, mulţi deţinuţi au avut „halucinații tulburătoare”. Apoi, CIA îi tortura pe deţinuţi şi cu lovituri scurte în abdomen. Scopul tehnicii era ca suspectul să simtă frică și disperare.

O altă metodă a anchetatorilor americani era închiderea deţinuţilor în cutii extrem de mici. Suspectul era ţinut încovrigat în spaţiul strâmt şi câte 18 ore.

O altă metodă de tortură extremă era schimbarea dramatică a regimului alimentar. Suspectul primea doar apă şi câte suplimente alimentare. Potrivit raportului, deţinuţii erau ţinuţi goi în frig perioade lungi de timp. O altă metodă care a îngrozit lumea este aceea a simulării înecului. Suspectul de terorism era legat cu faţa în sus şi i se turna apa peste faţă. Potrivit raportului Senatului, tehnica duce la convulsii și vărsături, mișcarea involuntară a mâinilor și a picioarelor.

 



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri