Puci în Turcia | Judecătorii români, îngrijoraţi: Magistrații au fost acuzaţi că fac parte dintr-o reţea teroristă

Data publicării:
dana girbovan

Regimul de la Ankara a început curăţenia generală cu sistemul judiciar de unde au fost demişi aproape trei mii de judecători, adică aproape o treime din numărul total. La şase milioane de cazuri judecate anual, o asemenea excludere în masă poate provoca un real blocaj în sistemul judiciar.

Întrebarea este unde îşi vor ispăşi pedepsele aceştia dacă vor fi condamnaţi din moment ce închisorile din Turcia şi-au atins de mult capacitatea maximă. În februarie erau închişi 187.000 de oameni, cu opt mii mai mulţi decât numărul de locuri.

În tot acest tăvălug al epurărilor, judecătorii din România sunt îngrijoraţi de soarta colegilor din Turcia. Pe numele unor magistraţi au fost emise şi puse în aplicare mandate de reţinere.

Au aflat că există şi pe numele lor emise astfel de ordine. În final au fost şi ridicaţi de către poliţie şi am pierdut legătura cu ei. Ultimele lucruri pe care ni le-au spus este că şi-au luat rămas bun şi că singura varianta de a transmite mai departe problemele este prin vocea noastră. Tot din ce ne-au transmis cei din interior este faptul că au fost acuzaţi că fac parte dintr-o reţea teroristă însă nu li s-au dat mai multe date suplimentare. A discutat cu un avocat. Nu i-a permis (soţului ei, judecător n.r.) să ia legătura nici cu avocatul nici cu familia. Nu ştiu nici ei în ce condiţii se află”, a spus Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Judecătorilor din România.

De asemenea, magistrații europeni solicită eliberarea miilor de judecători și procurori „arestați arbitrar” de guvernul turc și a îndemnat la semnarea unei petiții inițiate de Asociația Internațională a Judecătorilor și adresată Comitetului de Miniștri ai Consiliului Europei.

Potrivit Danei Gîrbovan, petiția are nevoie de 5.000 de semnături și mai sunt necesare aproximativ 3.000.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri