Puciul din Turcia în 7 paşi. Când s-a decis soarta regimului Erdogan

Data publicării:
oameni turcia masina politie GettyImages-576523678

Sursa foto: gulliver/GettyImages

1. Când a început. Orele 19.30-21.00

*Două poduri, Bosfor şi Sultan Fatih Mehmet, se închid circulaţiei, traficul fiind deviat. Ştirea, preluată de Reuters, este difuzată iniţial de Agenţia de Ştiri Dogan.

*În Ankara se aud primele focuri de armă. Avioane şi elicoptere militare survolează capitala, elicoptere fiind observate şi deasupra Istanbulului.

*Agenţia de stat Anadolu difuzează informaţia că şeful Statului Major al armatei turce este ţinut ostatic în Ankara.

*În filiala din Istanbul a AKP, partidul la putere, controlat de preşedintele Erdogan, intră primii soldaţi. Cu nici 10 minute mai devreme, o altă relatare arăta că militari din facţiunea pucistă mai pătrunseseră în sediul din capitală al televiziunii de stat, TRT, iar acesul la reţelele de socializare (Facebook, Twitter şi YouTube) fusese restricţionat. 

2. Ce au comunicat în prima fază liderii puciului. Orele 20.25-0.45

*Vineri seara, la 20.25, o declaraţie atribuită autorilor loviturii de stat vorbeşte de preluarea puterii pentru a proteja ordinea democratică a ţării. Potrivit Reuters, mesajul a ajuns la televiziuni prin email, autorii lui dau asigurări că relaţiile externe ale Turciei vor fi păstrate. Câteva minute mai târziu, presa preia reacţia unei surse prezidenţiale, potrivit căreia declaraţia cu pricina nu are girul conducerii militare.

*La ora 21.00, din ordinele comandanţilor militari care conduc lovitura anti-Erdogan, televiziunea publică dă citire unei declaraţii cu următoarele puncte: se pregăteşte o nouă Constituţie; guvernul în exerciţiu este acuzat de deteriorarea democraţiei, statului de drept, ordinii seculare; ţara va fi condusă de un Consiliu al Păcii; va fi instituită starea de asediu şi introdusă legea marţială;

*În 30 de minute, televiziunea de stat rămâne pentru moment fără emisie. Ulterior, difuzarea este reluată din Londra.

*După această ora 22.00, se aud două explozii puternice în centrul Ankarei, Parlamentul este înconjurat de tancuri, se deschide focul. Cam în acelaşi timp focuri de armă se aud şi în zona aeroportului din Istanbul.

*Potrivit Reuters, care citează agenţia de stat Anadolu, o bombă loveşte clădirea Parlamentului cu câteva minute înainte d emiezul nopţii. Martori, citaţi tot de Reuters, vorbesc de o explozie şi la Istanbul.

*La 0.45, postul TV CNN Turk îşi opreşte transmisiunea în direct, motivând că soldaţi înarmaţi au intrat în cabina de comandă. Aproape concomitent, însă, se consumă primele predări. Circa 30 de miliatri depun armele şi sunt caputraţi de forţele pro-prezidenţiale, după ce fuseseră încercuiţi în Piaţa Taksim.

*Este, practic, începutul sfârşitului pentru autorii loviturii de stat. În următoarele ore, balanţa va înclina decisiv în favoarea preşedintelui Erdogan. De exemplu, la ora 3.45 miltarii care blocaseră unul dintre podurile peste Bosfor abandonează tancurile şi se predau - CNN Turk transmite evenimentul în direct. O oră şi jumătate mai târziu, forţele de ordine pro-Erdogan preiau controlul infrastructurii militare, deşi unii rebeli încă mai opun rezistenţă, iar câteva elicoptere rămân în custodia lor. Totuşi, se produce prima epurare la nivel înalt: 29 de colonei şi cinci generali sunt îndepărtaţi din funcţii. Până la ora 5.10, în dimineaţa zilei de sâmbătă, şeful Statului Major al armatei turce este şi el eliberat din mâinile opozanţilor lui Erdogan.

3. Cum au reacţionat preşedintele şi premierul în timpul ostilităţilor

*La ora 20.00, premierul Binali Yldirim anunţă că este în derulare o lovitură militară de stat. Detaliile lipsesc, în schimb şeful Guvernului de la Ankara susţine că forţele de ordine au intrat în dispozitiv şi vor „face tot ceea ce este necesar”. Despre preşedintele Recep Tayyip Erdogan se ştie la această oră doar că se afla în concediu la Marmaris.

*Aproape jumătate de oră mai târziu apare un prim indiciu despre şeful statului: este în siguranţă, transmite CNN Turk. În mai puţin de o oră de la acest prim anunţ, o sursă din rândul Preşedinţiei confirmă că şeful statului şi Guvernul sunt încă la putere.

*La scurt timp, premierul Yldirim se adresează prin intermediul Twitter şi dă asigurări că se va face totul pentru înăbuşirea loviturii militare de stat, chiar cu riscul unor victime omeneşti. Yldirim le cere oamenilor să rămână calmi, dar spune că sedii importante ale administraţiei turce se află sub asediu.

*Este acum ora 21.30. Astfel, la doar câteva minute după apelul la calm lansat de premier, Erdogan apare la televizor şi îi îndeamnă pe turci să iasă în stradă şi să se opună loviturii de stat. Este prima ieşire publică a preşedintelui şi are loc în condiţii excepţionale: la CNN Turk, printr-o legătură video pe telefonul reporterului de la televiziune. Erdogan părăsise Marmaris, ajunsese la Istanbul şi anunţă că se va îndrepta spre Ankara.

*Chiar înainte de miezul nopţii, premierul Yldirim anunţă că situaţia a revenit sub control, iar deasupra Ankarei se instituie zonă de interdicţie pentru zboruri.

*Intervalul 1.00-4.00. Spre dimineaţă, preşedintele Erdogan se adresează din nou populaţiei. O face de pe aeroportul din Istanbul, unde mii de susţinători se strânseseră deja. Le cere oamenilor să rămână în continuare pe străzi. Pe acest fond, de-a lungul nopţii de vineri spre sâmbătă au fost semnalate mai multe episoade în care civili ieşiţi să sprijine regimul ameninţat de lovitura militară de stat au atacat trupele anti-Erdogan.

*Tot spre dimineaţă, în jurul orei 6.00, apar informaţii despre situaţia şefului serviciului de informaţii al Turciei, Hakan Fidan – este la loc sigur, în permanent contact cu şeful statului şi şeful Guvernului. Mai multe sedii ale structurilor de informaţii fuseseră atacate din elicopter şi cu arme grele.

4. Cine a fost acuzat că s-ar afla la originea loviturii de stat

Fethullah Gulen – a fost acuzat de toată lumea, de la preşedintele Erdogan, la primul ministru Yldirim şi până la alţi oficiali turci de rang înalt. Fost aliat al lui Recep Tayyi Erdogan, Gulen a ajuns între timp duşmanul de moarte al liderului de la Ankara.

Mai multe despre Fethulah Gulen AICI şi AICI.

5. Alţi oficiali de top arestaţi sub acuzaţia de implicare în coordonarea loviturii eşuate de stat împotriva regimului Erdogan

*Ali Yazici - principalul consilier militar al președintelui

*Generalul Bekir Ercan Van - comandantul bazei militare de la Incirlik

*Akin Ozturk - fost şef al forţelor aeriene şi ex-comandant al avionului prezidenţial turc

*Adem Huduti - comandantul Armatei a doua

*Erdal Ozturk - comandantul Armatei a treia

*Alparslan Altan – judecător la Curtea Constituţională

6. Care au fost primele reacţii internaţionale

Casa Albă: „Statele Unite preţuiesc foarte mult relaţia cu Turcia, aliatul lor din NATO. Tocmai de aceea, oficialii americani au condamnat cu tărie tentativa de puci. Este foarte important ca toate părțile să dea dovadă de reţinere, să acţioneze în numele statului de drept şi să evite acţiuni care ar putea conduce la instabilitate sau violenţă”.

Departamentul de Stat al SUA: Secretarul de Stat John Kerry „a transmis mesajul clar că Statele Unite sunt gata să acorde asistență autorităților turce în desfășurarea investigației, dar insinuările publice sau afirmațiile despre orice presupus rol jucat de Statele Unite în tentativa eșuată de puci sunt absolut false și fac rău relației bilaterale”.

Kremlin: Vladimir Putin a discutat la telefon cu Recep Tayyip Erdogan, ocazie cu care liderul rus „a prezentat condoleanțe pentru numeroasele pierderi de vieți omenești în rândul civililor și polițiștilor care s-au opus puciștilor și și-a exprimat dorința de a se reveni rapid la ordinea constituțională și la stabilitate”.

MAE rus: "Aici, la Moscova, suntem foarte îngrijoraţi în legătură cu evenimentele din Turcia. Escaladarea crizei politice în Turcia, pe fondul riscurilor teroriste din această ţară şi a conflictelor regionale, generează riscuri suplimentare pentru stabilitatea regională şi internaţională".

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: „Îndemn la calm şi reţinere, ca şi la respectarea instituţiilor democratice şi a Constituţiei din Turcia. Turcia este un aliat valoros al NATO”.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini: „Turcia este o parte importantă a Consiliului Europei şi se află sub incidenţa Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, care este foarte clară în ceea ce priveşte pedeapsa cu moartea”.

7. Bilanţul

*Peste 230 de morţi

*Peste 1500 de răniţi

*Peste 6.000 de arestări

*Peste 9.000 de demiteri în rândul poliţiei

*Peste 3.000 de suspendări în rândul armatei

*Mii de magistraţi demişi

*Mii de funcţionari guvernamentali, suspectaţi de legături cu gruparea Gulen

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri