Raiul animalelor este într-un sat din Spania

Data publicării:
Trigueros del Valle

  

Trigueros del Valle este un sat aflat la 225 de kilometri distanță de Madrid, cu doar 300 de locuitori. Atestată documentar de mai bine de un mileniu, mica localitate a fost ocolită de celebritate. Până săptămâna trecută.

Trigueros del Valle, o localitate cu aproape 1200 de ani de istorie, e celebră în întreaga lume. Și asta pentru că este prima localitate care a decis să ofere drepturi de rezidență animalelor de companie, căţei și pisici. Bineînțeles există discriminări: de ce nu au aceste drepturi și vacile și caprele, însă pentru toate acestea există explicații.

Toate aceste animale cărora le-am oferit acest statut au fost alături de locuitorii satului de sute de ani, i-au ajutat la muncile câmpului, le-au protejat locuințele. Aici avem și foarte mulți bătrâni care au câini ce le oferă dragostea și compania de care au nevoie, de aceea a apărut această inițiativă”, spune Pedro Perez, primarul localităţii Trigueros del Valle.

O iniţiativă primită chiar cu bucurie de mai toţi locuitorii.

„Sunt fii ai satului, non-umani, pentru că s-au născut aici cu toții. Mai puțin al meu! Al meu e importat”, spune un bătrân din Trigueros del Valle. „Eu am un cățel, el are trei câini, cinci pisici, doi vulturi, şapte găini și nu mai știu câți porumbei”, spune bătrânul despre un prieten al său.

„Sunt drepturi ca pentru orice persoană. Se nasc aici, trăiesc aici, așa că avem grijă de ele”, spune un alt localnic. Întrebat ce părere ar avea dacă animalele ar primi şi pensie, el a răspuns: „Pensie nu! Ce bine ar fi! Eu am multe animale, ce bine ar fi să aibă drept la pensie. Dar nu!”.

„Mi se pare perfect pentru căței și pisici, bineînțeles. Am pisică. E foarte fericită. E cam sălbatică, face doar ce dorește, nu stă doar în casă, vine acasă doar pentru a mânca”, spune şi o femeie.

Mai greu de spus este ce părere au celelalte necuvântătoare, ocolite deocamdată de lege. Locuitorii satului au explicaţii clare.

„Vacile și caprele au alt sfârşit. Suntem carnivori. Chiar dacă am vrea să fim vegetarieni, suntem carnivori”, spune o femeie care explică astfel de ce nu toate animelele au drepturi egale.

Mai în glumă, mai în serios, primarul recunoaşte că nu s-a gândit că ar putea răni sentimentele altor necuvântătoare.

„E adevărat că deja au apărut proteste din partea oilor, găinilor și, aşa cum ziceți, din partea unor vaci”, glumeşte Pedro Perez.

În ciuda acestor mici disensiuni, acelaşi edil spune că speră ca exemplul lor să fie urmat şi de alte primării din toată lumea. Mărturiseşte însă că nu s-a gândit la celebritate când a luat această decizie.

E vorba de o inițiativă ce a apărut natural, fără nicio forțare, şi a făcut înconjurul lumii”, afirmă primarul din Trigueros del Valle.

Evident, simpaticele vieţuitoare nu înţeleg ce li se întâmplă, aşa că bucuria lor e aceeaşi ca în fiecare zi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri