Rasmussen: Ne confruntăm cu cea mai mare provocare de la sfârşitul Războiului Rece. Mă aştept ca aliaţii NATO să facă mai mult

Data publicării:
lenin

Statele NATO trebuie să îşi intensifice eforturile pentru a arăta Rusiei că nu se lasă intimidate de acţiunile sale - acesta este îndemnul pe care îl lansează secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rassmusen, care cere mai mulţi bani pentru bugetele destinate Apărării. Premierul Marii Britanii, David Cameron, completează spunând că este timpul ca NATO să se reinventeze, pentru a putea răspunde rapid oricăror provocări.

 

Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, este de părere că tensiunile provocate de Rusia, atât de aproape de graniţele unor state membre, nu trebuie ignorate:

Agresiunea rusă împotriva Ucrainei i-a făcut pe unii să ceară ca Alianţa Nord-Atlantică să fie mai bine pregătită pentru a contracara astfel de atacuri-surpriză. Sunt întru totul de acord. De la început, eu am catalogat această criză ca fiind un semnal de alarmă pentru Alianţă. Mă aştept ca aliaţii să facă mai multe pentru securitatea noastră comună”, a spus Rasmussen, într-un interviu acordat publicaţiei Financial Times.

Anders Fogh Rasmussen a transmis statelor membre că securitatea nu poate fi asigurată fără bani şi a cerut creşterea bugetelor destinate Apărării:

NATO nu este o entitate individuală. Este o alianţă de 28 de naţiuni suverane şi toate deciziile sunt luate prin consens. Uneori, acest lucru poate necesita timp sau poate genera frustrare. Însă, împreună, suntem mai puternici decât fiecare dintre noi individual. Iar acum ne confruntăm cu cea mai mare provocare de la sfârşitul Războiului Rece; mă aştept ca aliaţii să facă mai multe pentru securitatea noastră comună”, a completat oficialul.

Şi premierul Marii Britanii a cerut întărirea Alianţei: „La următorul summit trebuie să ne asigurăm că NATO este pregătită să răspundă rapid oricărei ameninţări împotriva oricărui aliat, chiar şi atunci când avertismentele sunt minime. Acest lucru presupune o forţă cu cea mai înaltă pregătire care poate fi desfăşurată rapid pe teritoriul unui aliat care se simte ameninţat”, a spus David Cameron.

Declaraţia vine după ce, săptămâna trecută, un raport al Comisiei pentru Apărare din Parlamentul britanic spunea că NATO nu este pregătită să facă faţă unui eventual atac al Rusiei asupra unuia dintre statele membre.

Pe lângă consolidarea trupelor şi a prezenţei militare în statele care se simt vulnerabile, şeful executivului de la Londra cere şi regândirea relaţiei NATO - Rusia. David Cameron vrea o politică mai dură faţă de Moscova, ca dovadă că ţările membre NATO nu se lasă intimidate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri