Raul Castro, prima vizită de stat la Paris

Data publicării:
raul castro

Raul Castro a fost întâmpinat de ministrul mediului, Segolene Royal, şi a depus flori la mormântul soldatului necunoscut. La ora 18.00, liderul de la Havana va fi primit la Palatul Elysee de preşedintele Francois Hollande.

Vizita de două zile este considerată un semnal important pentru Cuba şi imaginea sa în lume. În mai 2015, Francois Hollande a fost primul şef de stat european care a vizitat Havana după dezgheţul relaţiilor dintre Statele Unite şi Cuba.

Franța, potrivit președinției, intenționează să se afirme cu această ocazie ca „primul partener” politic și economic european al Cubei, relatează Agerpres.

Astfel, mai multe întreprinderi mari franceze au investit în Cuba, începând cu grupul Pernod-Ricard care produce acolo Rhum Havana Club, dar și Accor în turism, Bouygues în construcții, Alcatel-Lucent în telecomunicații, Total și Alstom în domeniul energetic.

Parisul vede, de asemenea, în Havana un „element-cheie” al relansării relației sale cu America Latină. Ca un îndepărtat ecou al vizitei istorice în regiune a generalului de Gaulle în 1964, președintele Hollande va efectua la sfârșitul lunii februarie un turneu prin Peru, Argentina și Uruguay.

Cuba a început o apropiere spectaculoasă de SUA la sfârșitul anului 2014, concretizată prin redeschiderea ambasadelor în cele două țări în vara trecută.

Din aprilie 2014, Havana discută și cu Uniunea Europeană pentru a instaura un „cadru al dialogului politic și cooperării” destinat să pună capăt vechilor dispute legate asupra drepturilor omului.

Citiți: 

Moment istoric în relațiile dintre Cuba și SUA

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri