Răzbunarea Statului Islamic, după ce a pierdut 87% din teritoriu. Jihadiștii au executat 128 de civili

Data actualizării: Data publicării:
isis - NYT

Militanții Statului Islamic au ucis cel puțin 128 de civili, într-un orașel din teritoriul restrâns pe care jihadiștii îl mai dețin în Siria. Forțele guvernului lui Bashar al-Assad au lansat un atac asupra orașului Al-Qaryatayn, în acest weekend, și au reușit să elibereze localitatea de sub controlul luptătorilor ISIS, a confirmat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Însă în timpul asaltului asupra orașului situat la 300 de kilometri de Deir Ezzor, ultima fortăreață a Statului Islamic, gruparea a reușit să lanseze un contraatac. Drept răzbunare, jihadiștii au executat 128 de civili, înainte ca forțele armate ale guvernului să reușească să pătrundă în Al-Qaryatayn și să recapete controlul asupra orașului.

Gruparea Stat Islamic (SI) a pierdut aproape 90% din teritoriile pe care le-a cucerit în 2014 în Irak și Siria, a anunțat coaliția internațională antijihadistă condusă de Statele Unite.

Oraşul Rakka, fosta capitală a grupării jihadiste Statul Islamic în Siria, a fost recucerită marţea trecută de forţele susţinute de Statele Unite, după mai multe luni de confruntări armate devastatoare, relatează AFP.

Căderea oraşului Rakka, anunţată de către un purtător de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene (FDS), reprezintă o înfrângere extrem de importantă a grupării ultraradicale, al cărei ”califat” aproape că s-a prăbuşit în Siria şi în Irakul vecin, în urma multiplelor ofensive vizând să o disloce din regiuni pe care le-a cucerit în 2014.

”Operaţiunile militare la Rakka s-au încheiat. Oraşul este sub controlul total” al FDS, a declarat pentru AFP Talal Sello, un purtător de cuvânt al acestei alianţe de combatanţi kurzi şi arabi care a intrat în oraşul din nordul ţării în iunie.

”Totul s-a terminat la Rakka (...). În prezent au loc operaţiuni de eliminare a celulelor adormite, dacă le găsim, şi în vederea deminării oraşului”, a adăugat el.

Potrivit lui Talal Sello, FDS urmau ”să publice un comunicat oficial anunţând eliberarea oraşului”.

FDS au recucerit marţi un spital şi un stadion municipal în centrul Rakka, ultimele două redute în care se baricadau câteva zeci de jihafişti străini.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri