Reacția Chinei după ce Coreea de Nord a testat o bombă cu hidrogen

Data actualizării: Data publicării:
MM00258883

Japonia, Coreea de Sud și China au condamnat duminică noul test nuclear efectuat de regimul de la Phenian, test calificat de nord-coreeni drept un „succes total” și care a avut scopul de „a examina și a confirma acuratețea și credibilitatea tehnologiei nucleare”, transmite Agerpres.

Premierul japonez Shinzo Abe a afirmat că dezvoltarea nucleară și a capacității rachetelor balistice ale Coreei de Nord reprezintă un nivel superior de amenințare și subminează grav pacea și securitatea regionale.

„Consiliul de Securitate al ONU a criticat dur Coreea de Nord pentru lansările repetate de rachete balistice în acest an. Considerăm că este absolut intolerabilă desfășurarea unui test nuclear de către Coreea de Nord” în acest context, se arată într-o declarație a șefului executivului nipon.

Președintele sud-coreean Moon Jae-In a cerut „pedeapsa cea mai fermă” contra Phenianului, inclusiv adoptarea de noi sancțiuni de către Națiunile Unite.

Moon Jae-In s-a pronunțat pentru adoptarea „tuturor măsurilor diplomatice, în special a sancțiunilor de către Consiliul de Securitate al ONU, pentru a izola complet Coreea de Nord”, a declarat consilierul prezidențial sud-coreean Chung Eui-Yong, după o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate Națională de la Seul.

Beijingul a „condamnat viguros” noul test nuclear efectuat duminică de Phenian și i-a cerut acestuia să renunțe „la agravarea situației cu gesturi care nu îi servesc propriilor interese”.

Coreea de Nord „a ignorat opoziția generală a comunității internaționale și a efectuat un nou test nuclear. Guvernul chinez își exprimă opoziția hotărâtă și condamnă viguros” această acțiune, a indicat Ministerul de Externe chinez într-un comunicat.

Coreea de Nord a anunțat că a testat duminică o bombă cu hidrogen, în urma căruia s-a produs un cutremru cu magnitudinea 6,3. Postul public de televiziune de la Phenian a afirmat că testul a fost un „succes total”. Bomba cu hidrogen poate fi montată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri