Reacția Turciei după atacul SUA în Siria

Data actualizării: Data publicării:
racheta tomhawk pentagon

Turcia a salutat atacul american cu rachete de croazieră asupra Siriei, pe care-l consideră o evoluţie ”importantă şi semnificativă” şi îndeamnă la o poziţie susţinută şi dură împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, care să-l facă „incapabil să mai dăuneze propriului popor”, relatează The Associated Press. Vicepremierul Turciei, Numan Kurtulmuș a postat pe Twitter o primă reacție a executivului turc. „Atacul american cu rachete asupra Siriei este un pas înainte pozitiv. Regimul Assad trebuie pedepsit”, a scris acesta. Oficialul turc a mai făcut declarații pe acest subiect și la un post de televiziune. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Vineri, într-o intervenţie televizată, în direct, Numan Kurtulmus a declarat că „Este imperativ ca regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad să fie deplin pedepsit de comunitatea internaţională”.

„Noi considerăm (atacul american) drept (un lucru) pozitiv, însă credem că acest lucru trebuie să fie completat”, a mai precizat Kurtulmus. „Barbaria regimului (al-)Assad trebuie să fie oprită imediat”, a îndemnat el.

Kurtulmus a adăugat că speră ca această operaţiune a Statelor Unite să contrinuie la intensificarea eforturilor de pace în Siria.

Turcia este unul dintre cei mai vocali critici ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi susţine opoziţia siriană care luptă împotriva regimului încă de la începutul conflictului sirian.

Statele Unite au lansat, joi noapte, rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuiește forțele președintelui sirian Bashar al-Assad.

Aproape 100 de persoane, inclusiv 30 de copii şi 20 de femei, au fost ucise într-un raid, marţi, la Khan Sheikhoun, un mic oraş din provincia rebelă Idleb, în nord-vestul Siriei. Victimele prezentau toate simptomele unui atac chimic - pupile dilatate, convulsii, spumă la gură.

Autopsiile realizate în Turcia ale victimelor atacului au confirmat că regimul lui Bashar al-Assad a recurs la arme chimice, a declarat joi ministrul Justiţiei, citat de agenţia de presă guvernamentală Anadolu

Turcia şi alte ţări, inclusiv Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit, au desemnat regimul preşedintelui al-Assad ca responsabil de acest atac.

Şeful statului turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat miercuri pe „Assad asasinul” că este vinovat de acest atac, care a provocat un val de indignare în numeroase ţări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri