Reacții internaționale după atacul SUA asupra Siriei

Data actualizării: Data publicării:
pentagonul poze siria
Sursă: Pentagonul

Intervenţia directă a Statelor Unite în Siria primeşte sprijin politic din partea aliaţilor Washingtonului. Premierul australian a fost printre primii lideri care au felicitat administraţia Trump pentru acţiunile sale din Siria. Iranul, în schimb, critică această acţiune unilaterală.

pentagonul poze siria
Sursă: Pentagonul

„Guvernul australian susţine ferm răspunsul rapid şi justificat al Statelor Unite. Acţiunea SUA transmite un mesaj ferm către regimul Assad.Un semnal important, vital, un mesaj important, că lumea nu va mai tolera folosirea armelor chimice”, a spus premierul Australiei, Malcom Turnbull.

Din Europa, Franţa, Marea Britanie și Turcia au salutat operaţiunile americane din Siria.

„Guvernul de la Londra sprijină pe deplin acţiunile SUA, pe care le consideră un răspuns pe măsură la atacul barbar cu arme chimice lansat de regimul sirian, şi pe care le consideră menite să prevină alte atacuri”, a fost răspunsul Guvernului britanic.

Turcia a precizat că atacul este evoluţie „importantă şi semnificativă” şi îndeamnă la o poziţie susţinută şi dură împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, care să-l facă „incapabil să mai dăuneze propriului popor”, relatează The Associated Press.

„Este imperativ ca regimul (preşedintelui sirian Bashar al-)Assad să fie deplin pedepsit de comunitatea internaţională. Noi considerăm (atacul american) drept (un lucru) pozitiv, însă credem că acest lucru trebuie să fie completat.Barbaria regimului (al-)Assad trebuie să fie oprită imediat”, a declarat vineri vicepremierul Numan Kurtulmus.

Kurtulmus a adăugat că speră ca această operaţiune a Statelor Unite să contribuie la intensificarea eforturilor de pace în Siria, relatează News.ro. Turcia este unul dintre cei mai vocali critici ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi susţine opoziţia siriană care luptă împotriva regimului încă de la începutul conflictului sirian.

Şi Israelul, principalul aliat american din zonă, a salutat intervenţia americană.

„Statul Israel susţine complet decizia preşedintelui Trump şi speră că acest mesaj hotărât faţă de faptele regimului Bashar al Assad va fi auzit nu doar la Damasc, dar şi la Tehran, Phenian şi în alte părţi. Prin vorbele şi faptele sale, preşedintele Trump a transmis un mesaj foarte clar: nu vom mai tolera folosirea şi propagarea armelor chimice”, se arată într-un comunicat al Guvernului israelian.

Arabia Saudită a lăudat „decizia curajoasă” a preşedintelui american Donald Trump de a lansa atacul, scrie News.ro. Guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad este criticat extrem de dur din cauza acestui presupus atac chimic, într-un comunicat difuzat vineri de agenţia de presă de stat Spa.

Rachetele lansate de Trump sunt răspunsul corect faţă de „crimele (comise de) acest regim împotriva poporului său, în urma eşecului comunităţii internaţionale de a-l opri”, apreciază Ministerul saudit de Externe.

Arabia Saudită, condusă de sunniţi, este un vechi inamic al lui al-Assad şi îi susţine pe rebelii care luptă împotriva lui. Ea consideră războiul civil sirian un război indirect între sunniţi şi Iranul şiit.

Iranul și Rusia condamnă intervenția

Iranul, aliat al preşedintelui sirian Bashar al Assad, a condamnat intervenţia americană din Siria.

„Iranul condamnă viguros atacurile americane contra unei baze militare siriene. Condamnăm această acţiune unilaterală”, se arată într-o declarație a Ministerului de Afaceri Externe iranian.

De asemenea, preşedintele Vladimir Putin a precizat că atacurile americane împotriva Siriei sunt „o agresiune la adresa unui stat suveran şi o încălcare a normelor de drept internaţional”. În plus, liderul rus consideră că „atacurile au încălcat legile internaționale și au fost bazate pe pretexte inventate”.

Kremlinul a apreciat că bombardarea Siriei reprezintă un „prejudiciu considerabil la adresa relațiilor ruso-americane”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri