Reacții #PanamaPapers| Negaţii, dezvinovățiri și promisiuni de anchetă

Data publicării:
tastatura calculator internet posibil hacker-1

Dezvăluirile din presa internaţională privind averile ascunse ale liderilor politici au creat un val de indignare publică în majoritatea ţărilor. Liderii vizaţi direct sau indirect, dar şi cei care nu apar în scandalul Dosarelor Panama, au reacţionat.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, al cărui nume nu apare în Dosarele Panama, a declarat că Franţa a promis efectuarea de anchete ale Fiscului şi declanşarea unor proceduri judiciare.

Francois Hollande, preşedintele Franţei: „Noi am dorit de mai mulţi ani ca Franţa să fie în fruntea acţiunii pe plan internaţional pentru mai multă transparenţă, pentru mai puţine deduceri fiscale şi pentru lupta contra spălării banilor.”

Londra s-a văzut obligată să reacţioneze după ce în scandal a apărut numele tatălui premierului David Cameron, Ian Cameron, care ar fi înfiinţat o firmă în paradisul fiscal Panama. Un purtător de cuvânt al premierului a refuzat să precizeze dacă familia Cameron a investit bani în fondurile offshore ale lui Ian Cameron.

"No comment" de la Londra

„Aceasta este o chestiune particulară, sunt concentrat asupra a ceea ce face guvernul.”

sursa: Biroul de presă al lui D. Cameron

Au sosit reacţii şi de la Kiev, după ce în dezvăluiri a apărut numele preşedintelui Ucrainei.

Reacţii de la Kiev

„Potrivit unui studiu preliminar al informaţiilor publicate de unele canale de presă privind încălcarea legii de către preşedintele Petro Poroşenko, biroul Procurorului General afirmă că nu observă niciun element al unei infracţiuni.”

sursa: Procura Generală de la Kiev

În scandal este implicată şi soţia actualului Comisar european pentru Climă şi Energie, spaniolul Miguel Arias Canete, potrivit documentelor intrate în posesia presei internaţionale. Soţia comisarului ar fi fost împuternicită să aprobe tranzacţii financiare pentru o firmă offshore de investiţii cu sediul în Panama.

Reacţia Comisarului pentru Climă şi Energie

„Bunurile Comisarului au fost administrate separat de cele ale soţiei sale, iar declaraţiile sale au fost în deplină concordanţă cu regulile de conduită ale UE.”

sursa: euobserver.com

Firma exista în momentul în care Miguel Arias Canete deţinea funcţii în Spania sau în Uniunea Europeană. Biroul Comisarului european a respins conexiunile sugerate de Dosarele Panama, iar avocaţii soţiei sale au spus că toate veniturile ei au fost declarate autorităţilor spaniole.


ACTUALIZARE 15.57:  

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat că dezvăluirile privind conturile bancare secrete ale liderilor de nivel mondial sunt „orientate spre auditoriul rus”. Mai mult, chiar dacă numele președintelui Vladimir Putin nu apare în ancheta jurnalistică principalele ținte sunt „stabilitatea Rusiei”, relatează Agerpres. 

Dmitri Peskov a denunțat dezvăluirile drept „dezinformări” , înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare din Federația Rusă.

„Fără îndoială, a fost creat un produs informațional orientat spre piața politică internă a Rusiei. Chiar dacă Putin nu figurează acolo și chiar dacă sunt menționate și alte țări, și alți lideri, pentru noi este o evidență că principala țintă a acestor dezinformări a fost și este președintele nostru, mai ales în contextul viitoarelor alegeri”, a spus Peskov.

Totodată, potrivit lui Peskov, Kremlinul nu are de gând să țină cont de apelurile publicate pe rețelele de socializare privind un vot de neîncredere la adresa lui Putin, ca urmare a acestei „anchete antirusești”.

O reacţie a venit şi de la cabinetul premierului Marii Britanii. Întrebat dacă familia lui David Cameron mai deţine conturi în paradisuri fiscale, cabinetul şefului Guvernului de la Londra a răspuns că aceasta este o problemă de natură personală.  

Proteste în Islanda 

La ora 15.00 se va întruni Parlamentul islandez pentru a vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Sigmundur David Gunnlaugsson. Două ore mai târziu sunt programate proteste la Reykjavik.

Unul dintre liderii opoziţiei i-a cerut chiar să demisioneze înainte de întrunirea parlamentului.

Sper că Sigmundur David înțelege cât de serioasă este această chestiune și are decența să demisioneze înainte ca Parlamentul să se reunească astăzi”, a spus parlamentarul Birgitta Jonsdottir.

Documentele de la Mossack Fonseca arată că premierul Islandez deținea o companie offshore prin intermediul căreia făcuse investiții de milioane de dolari, în plină criză financiară.

Sigmundur Gunnlaugsson și soția sa au cumpărat o companie offshore, Wintris, în 2007, fapt pe care nu l-a declarat când a intrat în Parlament. I-a vândut abia apoi soției jumătatea sa de companie pentru suma de un dolar.

Compania a fost folosită pentru a a plasa, ca investiții, milioane de dolari pe care i-au moștenit, arată premierul islandez și soția sa într-un document semnat în 2015.

Sigmundur Gunnlaugsson spune că nu s-a folosit de funcția sa politică pentru a-și conduce investițiile, potrivit The Guardian. De asemenea, prim-ministrul a plecat în timpul unui interviu acordat televiziunii suedeze SVT după ce a fost întrebat despre compania Wintris.

„Era clar, încă înainte de intra în politică, că eu și soția mea aveam o sumă mare de bani. Mulți oameni percep acest lucru ca fiind negative. Nu pot să fac prea multe în această privință pentru că nu am de gând să divorțez de soția mea și nici să îi cer să renunțe la moștenirea din partea familiei ei”, a scris premierul pe site-ul său.

Peste 800 de australieni, în vizorul Fiscului 

Autoritățile fiscale din Australia și Noua Zeelandă au început să îi investigheze pe cetățenii care au fost clienți ai companiei de avocatură Mossack Fonseca sub suspiciunea de evaziune fiscală.

Fiscul australian a precizat că anchetează peste 800 de clienți bogați ai firmei de avocatură din Panama. Șeful Fiscului, Michael Cranston, a precizat că instituția pe care o conduce lucrează cu poliția australiană și cu autoritatea împotriva spălării banilor AUSTRAC pentru a corobora datele și, unele cazuri ar putea fi predate Autorității pentru Infracțiuni Fiscale Serioase.

Pe lista celor 800 de persoane investigate se numără și cetățeni care au mai fost cercetați anterior și alții care au beneficiat de amnistie fiscală. 

Totuși, Fiscul australian a subliniat că sunt cercetate foarte multe persoane care nu și-au recunoscut anterior faptele.

De asemenea, agenția de administrare fiscală din Noua Zeelandă a precizat că lucrează îndeaproape cu partenerii săi pentru a afla dacă sunt cetățeni neozeelandezi care au accesat serviciile companiei de avocatură Mossack Fonseca.

Nume sonore în Panama Papers 

Potrivit jurnaliştilor de la The Guardian, o parte din documente arată că cel puţin două miliarde de dolari au fost scoase de apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin din ţară şi plasate în compania offshore din Panama.

Între alţi lideri, apar şi numele fostului premier al Pakistanului Nawaz Sharif, al actualului preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, al premierului Islandei, Sigmundur Davio Gunnlaugsson,al unui fiu al fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, dar şi al unor foşti sau actuali lideri din conducerea Chinei.

De asemenea, șase membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie și trei foști parlamentari conservatori din Regatul Unit figurează pe această listă.

De asemenea, un membru al Comitetului de Etică al FIFA și-a plasat fondurile în companii offshore.

În total în documente apar numele a peste 140 de politicieni din întreaga lume care şi-au plasat bani în companii offshore.

Cine este firma Mossack Fonseca

Deschisă în 1977 de Jürgen Mossack şi Ramón Fonseca, firma Mossack Fonseca este al patrulea cel mai mare furnizor de servicii offshore din lume. Mossack Fonseca este o firmă de avocatură ale cărei servicii includ înfiinţarea de companii în jurisdicţii offshore precum Insulele Virgine, Cipru sau Elveţia şi administrarea acestora, în schimbul unei taxe anuale.

Aflată în Panama, firma are o reţea globală de 600 de angajaţi care lucrează în 42 de ţări şi francize care acţionează independent în toată lumea. Până acum, casa de avocatură a reprezentat peste 300.000 de firme, peste jumătate dintre ele fiind înregistrate în paradisuri fiscale.  

Citiți și: 
Michel Platini și Lionel Messi, în documentele Mossack Fonseca
Documentele panameze. Rețeta prin care bogații lumii își ascund averile
Cum a acționat firma de avocatură Mossack Fonseca
PANAMA PAPERS | Rețeta prin care bogații lumii își ascundeau banii. Filiera românească
#PanamaPapers| Apropiații lui Vladimir Putin ar fi ascuns miliarde de dolari în bănci și companii fantomă 



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri