Rebelii irakieni se apropie de Bagdad. Insurgenţii deţin controlul în mai multe oraşe din nordul ţării

Data publicării:
irakieni

În doar două zile, militanţii grupării „Statul Islamic în Irak şi Levant” au reuşit să preia controlul asupra mai multor oraşe din nordul ţării. În unele cazuri, nici nu au avut cu cine să lupte pentru că trupele guvernamentale au abandonat posturile.

„Echipa mea lucrează neîncetat pentru a identifica modul în care putem acorda cel mai eficient sprijin (n.red. guvernului irakian). Nu exclud nicio opţiune”, a spus președintele american Barack Obama.

La Kirkuk, un important oraş petrolier, rebelii au fost alungaţi nu de soldaţi, ci de forţele kurde care deţin acum controlul. Iar la Tikrit, zeci de ofiţeri de poliţie au fost luaţi ostatici şi arătaţi populaţiei ca pradă de război.

Locuitorii din Bagdad se aşteaptă ca în orice moment grupuri de rebeli înarmaţi să intre în oraş.

Gruparea care a provocat haos în nordul Irakului s-a desprins anul trecut din Al-Qaida şi acţionează în Irak şi Siria. „Statul Islamic în Irak şi Levant” numără aproximativ 12.000 de combatanţi.

Liderul organizaţiei, Abu Bakr al-Baghdadi, controlează regiuni întinse de la graniţa Irakului cu Siria, unde se ascund şi se antrenează militanţii islamişti. Statele Unite au pus pe capul acestuia o recompensă de zece milioane de dolari. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri