Recep Erdogan, vizită controversată în Europa

Data publicării:
recep erdogan turcia GettyImages-475295636

Sute de oameni s-au adunat în centrul Strasbourgului ca să protesteze. Aleviţii şi kurzii care trăiesc în vestul continentului spun că politicile lui Recep Erdogan au fost un dezastru pentru Turcia şi minorităţile din această ţară.

„Trebuie să plece de aici, nu are ce căuta aici. Este destul ce a făcut în Turcia. Ce caută într-o ţară democratică? Nu este loc pentru el aici”, a spus un protestatar.

„Vrea să-şi mobilizeze suporterii împotriva noastră, împotriva celor care vorbesc despre secularism, despre democraţie. Pentru ei, aceste cuvinte sunt înjurături”, a spus și Erdal Kibickaya, preşedintele Federaţiei Uniunii Aleviţilor.

Protestul a avut loc chiar în timp ce liderul de la Ankara ţinea un discurs în faţa a mii de simpatizanţi turci. El a criticat sistemul de cote obligatorii prin care Uniunea Europeană vrea să rezolve criza refugiaţilor şi a spus că Turcia va continua să-i ajute pe toţi cei care vor să plece din Orientul Mijlociu spre vestul Europei.

„Avem o politică a uşilor deschise, iar această politică va continua. Fac un apel către Uniunea Europeană de aici. Nu se spune nimic despre aceşti oameni în Carta Drepturilor Omului? Oare nu aţi citit Carta Drepturilor? Ei spun: Nu vrem să avem un număr mare de musulmani în ţara noastră. Dar eu cred că am dat Uniunii Europene şi întregii lumi o lecţie de umanitate”, a spus Recep Erdogan, preşedintele Turciei.

Liderul de la Ankara va avea întâlniri la Bruxelles cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker. Discuţiile nu vor fi unele uşoare, pentru că liderii europeni vor să-l convingă pe Recep Erdogan să oprească fluxul de imigranţi. În schimb, promit Turciei un ajutor financiar de un miliard de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri