Record de prezență la alegerile districtuale de duminică din Hong Kong

Data publicării:
Hong Kong District Council Election
Foto: Getty Images

Un număr record de cetățeni s-au prezentat la urne duminică, în cadrul alegerilor districtuale din Hong Kong, scrutin considerat un test pentru șefa Guvernului, Carrie Lam, în condițiile protestelor violente care afectează teritoriul în ultimele șase luni, informează Reuters.

Potrivit informațiilor publicate de către autorități, 1.524.675 de persoane votaseră până la ora locală 13:30 (07:30, ora României, n.r.). Numărul alegătorilor depășește, astfel, valoarea de la ultimele alegeri districtuale, de acum patru ani, când votaseră 1.467.229 de persoane, potrivit Mediafax.

Momentul în care Carrie Lam a votat a fost difuzat de televiziunile locale. În secția de votare, ea a promis că Guvernul său, vizat de protestele masive, va asculta cu mai multă atenție opiniile consilierilor districtuali. De asemenea, ea și-a exprimat speranța că liniștea relativă din ultimele zile din acest teritoriu va continua și în zilele următoare.

„Sper că această stabilitate și acest calm nu sunt doar astăzi, cu ocazia alegerilor. Nimeni, nimeni nu vrea ca Hong Kong să cadă din nou în haos. Sper să ieșim din această dilemă”, a declarat Lam.

Primele rezultate parțiale urmează să fie făcute publice în jurul orei locale 24:00 (18:00, ora României, n.r.).

Peste 1.100 de persoane candidează pentru cele 452 de locuri din consiliile districtuale din acest teritoriu. Cu toate că poziția de consilier districtual nu este una de importanță majoră, aceste alegeri sunt considerate a fi echivalente cu un referendum privind măsurile actualei conduceri politice de la Hong Kong, pe fondul protestelor care au loc de șase luni în acest teritoriu.

Campania electorală a fost marcată de o serie de incidente, cel mai notabil fiind acela că activistului pro-democrație Joshua Wong i-a fost interzis să candideze deoarece acesta este în favoarea independenței față de China.

Protestele în Hong Kong, care deseori au fost marcate de incidente violente între demonstranți și forțele de ordine, au izbucnit în urmă cu șase luni, ca reacţie la controversatul proiect de lege ce ar fi facilitat extrădările spre China continentală. Manifestanţii contestă politicile Guvernului local pro-Beijing, condus de Carrie Lam.

Editor web: C.T.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri