Reforme elene, discuții europene

Data publicării:
alexis tsipras - GettyImages - 14 iulie 2015-1

Cele trei state au fost printre cele care au susţinut cu vehemenţă planul Germaniei de a scoate Grecia temporar din Zona Euro. Mai mult, şeful executivului de la Helsinki, Alex Stubb, a insistat pentru reforme mai dure în schimbul ajutorului financiar.

Noaptea trecută, Planul de austeritate a trecut de parlamentul grec, dar guvernul de la Atena nu poate răsufla uşurat. Măsurile convenite la Bruxelles au fost votate graţie opoziţiei, pentru că 32 de aleşi ai Syriza au fost împotrivă. Printre ei şi fostul ministru de finanţe, Yanis Varoufakis. Nu toată opoziţia a fost de partea lui Alexis Tsipras. Neo-naziştii din partidul Zorii Aurii au denunţat acordul cu creditorii.

În aceste condiţii, viitorul cabinetului condus de Alexis Tsipras este sub semnul întrebării. Unele surse apropiate guvernului au anunţat o posibilă remaniere chiar azi. Ieri, legislativul Franţei a aprobat acordul cu Grecia, cu toate că mulţi deputaţi au criticat prevederile dure ale acestuia. Documentul urmează să fie discutat astăzi şi în parlamentele din Olanda, Finlanda şi Estonia. O discuţie pe tema Greciei urmează să aibă loc astăzi şi în cadrul Eurogrupului.

În timp ce în Parlament şedinţa era în desfăşurare, în faţa clădirii, în Piaţa Syntagma şi pe străzile adiacente au izbucnit lupte între forţele de ordine şi demonstranţii anti-austeritate. Zeci de protestatari radicali au început să arunce cu petarde şi cocktailuri Molotov în poliţişti, care au răspuns cu gaze lacrimogene. Oamenii au dat foc la tomberoane, maşini şi bancomate. Mulţi greci se simt trădaţi de guvern şi de Alexis Tsipras, deoarece au fost acceptate măsuri chiar mai dure decât cele respinse prin referendum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri