Refugiaţii, provocaţi de poliţie! Un fost premier al Ungariei formulează acuzații grave la adresa lui Viktor Orban

Data publicării:
ferenc gyurcsany gard foto facebook

Foto: Facebook

„La Roszke totul s-a întâmplat exact invers. Vă voi dovedi prin declaraţii verificate şi înregistrări video că premeditat, în mod brutal, organizat, mai mult ca sigur la indicaţia primului ministru, poliţiştii i-au atacat pe refugiaţii paşnici şi nu invers. Vă voi dovedi că la Roszke poliţiştii s-au retras, au deschis poarta de la gard, a intrat în Ungaria o mulţime fericită de oameni, pe care poliţiştii, fără nicio somaţie prealabilă, i-au atacat în mod brutal. Vă voi dovedi că reacţia de indignare - de altfel inacceptabilă - a câtorva zeci de refugiaţi s-a produs după atacul poliţiei şi nu invers, după cum spune guvernul”, a declarat fostul premier socialist într-o conferință de presă susținută vineri.

El a afirmat că Marta Kaslova, angajată a ONU aflată la faţa locului, a declarat că polițiștii „au deschis poarta. Din partea refugiaţilor nu am observat ameninţare deschisă, care ar fi putut provoca reacţia poliţiei”.

Un alt argument în sprijinul teoriei lui Gyurcsany este că un corespondent al postului elveţian RTS, Jordan Davis, spune: „Mulţimea nu s-a manifestat deloc ameninţător. Din câte îmi amintesc, primul refugiat care s-a apropiat de poliţişti a fost un bărbat cu doi copii şi soţia”.

„Refugiaţii trec prin poarta deschisă de poliţişti. În mod vizibil o mulţime fericită soseşte în Ungaria şi pot face asta, pentru că înainte poliţia a deschis poarta. Oamenii aceştia mulţumesc Ungariei. Ei nu atacă, ci în mod paşnic şi fericiţi trec la graniţa la invitaţia poliţiei. Atunci când refugiaţii ajung la cordonul poliţiei, atunci cordonul nu se deschide, ci atacă în mod brutal mulţimea care soseşte paşnic. Şi îi împing înapoi. Dvs nu aţi văzut anterior aceste filmări. Filmările prezentate de guvern au fost făcute după ce poliţiştii, după atacul brutal, i-au împins pe refugiaţi în zona nimănui, închid din nou poarta şi câţiva zeci de tineri disperaţi, într-adevăr în mod inacceptabil, încep acţiuni violente”, a comentat Ferenc Gyurcsany imagini prezentate în conferința de presă.

Îl acuz pe Viktor Orban că a organizat în mod conştient atacul împotriva refugiaţilor. Îl acuz că în mod conştient, mincinos şi cu scop manipulativ a declanşat lupte. Îl acuz că se pregătea de mai multe luni de aceasta şi a vrut să demonstreze că ne aflăm în faţa unui val de refugiaţi violenţi. Nu doar a aţâţat violenţele, dar a şi organizat violenţe! Îl acuz pe Viktor Orban că alimentează o propagandă mincinoasă, induce în eroare opinia publică din ţară şi din străinătate. Ceea ce s-a întâmplat a fost culminarea unei campanii mincinoase timp de mai multe luni!”, a spus fostul premier.

Fostul premier maghiar - care a pierdut alegerile din 2010 tocmai pentru că s-a dovedit că a prezentat date economice mincinoase - îl critică pe actualul şef al guvernului de la Budapesta, Viktor Orban, și pentru gardul ridicat la frontiera cu Serbia. Fostul premier nu este de acord ca un astfel de obstacol să fie ridicat la frontiera Ungariei cu alte ţări din Uniunea Europeană, Croaţia şi România.

Ferenc Gyurcsány, fost premier al Ungariei: „Eu nu am fost de acord nici cu gardul de la graniţa cu Serbia, dar ideea asta e absolut halucinantă. Şi e valabil şi pentru Croaţia, ca Ungaria să ridice un gard la graniţa a două ţări membre UE. Nu putem vorbi despre relaţii deschise, de parteneriat, de vecinătate dacă încercăm să ne sustragem de la soluţionarea problemei refugiaţilor, câteodată cu adevărat dureroasă, prin aruncarea ei, în mod necinstit, asupra altora. Prin aceasta nu vor fi mai puţini refugiaţi, ei sunt deja în Uniunea Europeană”.

În urmă cu două zile, a fost un asediu în toată regula la punctul de trecere a frontierei Roszke-Horgoş dintre Ungaria şi Serbia. Poliţia maghiară a intervenit cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene împotriva sutelor de refugiaţi înghesuiţi de aproape 48 de ore în zona neutră dintre cele două ţări. Peste 20 de oameni au fost răniţi în confruntări, inclusiv doi copii. Situaţia este atât de gravă, încât ministrul de Externe al Ungariei a cerut Serbiei să intervină cu propriile trupe speciale împotriva imigranţilor care asediază partea maghiară a punctului de trecere a frontierei.

Autoritățile maghiare susțin că refugiații, aflați de partea sârbă a graniței, au aruncat cu pietre și bucăți de pavaj în polițiștii care nu i-au provocat în niciun fel. MAE ungar susține, într-un comunicat transmis vineri, că au fost și persoane care i-au ațâțat pe refugiați, în grupul respectiv era o persoană care îi dirija și îi organiza și care în mod vizibil avea o portavoce în mână. Purtătorul de cuvânt al MAE ungar se întreabă de când este o portavoce parte integrantă a rucsacului unui refugiat. Ca urmare, MAE ungar a dat publicității mai multe fotografii cu aceste persoane și a făcut apel la populație ca în cazul în care le observă pe undeva să anunțe autoritățile, pentru că sunt suspecți de terorism:

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri