Replică la noua strategie a lui Trump. Amenințarea Iranului

Data actualizării: Data publicării:
BRICS/SCO Summits - Russia 2015
Foto: Guliver/GettyImages

Președintele Iranului, Hassan Rouhani, a spus că țara sa se va retrage din acordul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri, dacă respectiva înțelegere nu este în interesul național.

BRICS/SCO Summits - Russia 2015
Foto: Guliver/GettyImages

Rouhani a reacționat astfel la noua strategie a SUA în privința Iranului, anunțată la Washington de președintele Donald Trump. Acesta nu a confirmat că Iranul respectă acordul conform căruia beneficiază de ridicarea unor sancțiuni, în schimbul sistării programului de înarmare nucleară.

Trump a spus că poate retrage oricând Statele Unite din acord. Rouhani a susținut că „niciun președinte nu poate revoca un acord internațional” și a insistat că „Iranul va continua să își onoreze angajamentele”.

Președintele american insistă asupra renegocierii acordului, idee respinsă atât de Uniunea Europeană, prin reprezentantul său pentru politică externă, Federica Mogherini, cât și de Franța, Germania, Regatul Unit și Rusia. Rouhani a subliniat, la rândul său, că „acordul va rămâne intact și nu i se va adăuga sau șterge niciun articol sau paragraf”.

Poziția președintelui iranian a fost reluată și de ambasadorul Iranului la ONU, Gholamali Khosroo, într-o scrisoare către secretarul general al organizației, Antonio Guterres, citată de DPA. Diplomatul acuză SUA că „au încălcat atât spiritul, cât și litera” acordului denumit oficial Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune, semnat în 2015 de cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Regatul Unit și Franța) și de Germania. Iranul „nu va fi primul care se va retrage din acord, dar dacă drepturile și interesele sale nu sunt respectate, va înceta implementarea tuturor angajamentelor și își va relua programul nuclear pașnic fără nicio restricție”, a scris Khosroo.

Surse: Digi24, Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri