Reportaj Euronews: România, poarta imigranţilor spre Europa

Data publicării:
ROMANIA

Este concluzia unui reportaj realizat de postul Euronews. Jurnaliştii au filmat în ţara noastră alături de echipaje de la Garda de Coastă şi în centrul de refugiaţi de la Galaţi.

Reportajul Euronews începe la Constanţa, cu imagini filmate într-o ambarcaţiune a Pazei de Coastă. Un ofiţer român povesteşte cum a fost surprins în larg un vas plin cu imigranţi. „Am descoperit o ambarcaţiune în derivă şi care nu avea semnale de navigaţie pornite. Nu era niciun semn de activitate... După zece minute, au apărut aproximativ douăzeci de persoane: femei, bărbaţi şi un bebeluş. Atunci mi-a trecut prin minte că, după două sau trei zile pe mare, să vezi un copil zâmbind, ei bine, mă face fericit”, a spus Ciprian Popa, comandant Paza de coastă.

Bebeluşul salvat din barca aflată în derivă avea numai cinci luni. S-a născut într-o tabără de refugiaţi din Turcia. Familia a fugit din Siria atunci când gruparea Statul Islamic a atacat oraşul în care locuiau.

Cu astfel de cazuri se confruntă tot mai des ofiţerii Centrului de supraveghere a frontierelor de la Constanţa, relatează jurnaliştii Euronews. Ambarcaţiuni de dimensiuni mici din Turcia vin pline cu refugiaţi care speră că vor lua viaţa de la capăt în Europa de vest. „Nimeni nu poate intra pe teritoriul Uniunii Europene nedetectat pentru că avem un echipament foarte bun şi eficient. Cu acesta putem detecta nave mai mici de 20 de metri şi de la o distanţă de 12 mile marine”, a spus Madalina Zamfir, ofiţer Paza de coastă. Jurnaliştii de la Euronews scriu că deşi nu face parte din zona Schengen, România a demonstrat că vrea să asigure securitatea frontierei exterioare a Europei şi supraveghează îndeaproape ţărmul Mării Negre. 

„Pentru mine şi pentru colegii mei este frustrant. Noi facem o treabă bună acolo, la frontieră. Şi mulţi bani au fost investiţi pentru a asigura frontierele extrene ale Uniunii Europene: banii contribuabililor europeni şi români”, a spus Liviu-Marius Galoş, adjunct al inspectoratului general al Poliţiei române de frontieră.  

La un nivel tehnic, România este pregătită să se alăture zonei Schengen, dar Franţa, Germania şi Olanda se opun şi invocă nivelul ridicat al corupţiei. Jurnaliştii Euronews susţin însă că magistraţii români duc o luptă acerbă împotriva corupţiei, pentru a-i convinge pe europeni că România se schimbă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri