REPORTAJ. Români salvaţi de conflictul din Gaza

Data publicării:
AvionGaza

Baha şi Rasha au decis să părăsească Fâşia Gaza. De când avioanele israeliene au început să bombardeze oraşele palestiniene, au trăit momente groaznice.

„Situaţia e gravă şi complicată, vă spun cu durere în suflet. Am plecat de la familia de acolo, am casa, am familia, am viaţa acolo", spune Baha al Agha.

El e cetăţean român, ea e palestiniancă. S-au căsătorit şi, după ce şi-au terminat studiile, au plecat împreună în Palestina. Baha este medic plastician, iar ea este medic naturist. Povestesc cum, de fiecare dată când vorbeau cu rudele din România, îşi luau la revedere pentru totdeauna, pentru că nu erau siguri dacă în minutul următor o bombă nu le va curma vieţile.

A fost foarte, foarte greu. Nu puteam să dorm, să mănânc, orice loc era periculos. De patru zile nu am dormit, singura soluţie era să venim în România. Toate graniţele sunt închise, nimeni nu poate să intre sau să iasă”, spune Rasha al Agha.

Aproape o sută de refugiaţi care au ajuns în România au povestit prin ce au trecut din cauza conflictului din Orientul Mijlociu.

„Chiar ieri dimineaţă s-a tras aproape de casă cu cinci rachete. Să vezi moartea cu ochii, să vezi că acum trage şi nu mai trăieşti. Război, greu, se trage şi din stânga şi din dreapta. Mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns cu bine. E al doilea război pe care l-am prins în Gaza. A mai fost în 2010”, spune Nina Bujuva.

Rudele din România au scăpat şi ele de chinul de a sta tot timpul cu teamă în suflet pentru viaţa şi sănătatea celor aflaţi în mijlocul conflictului.

„Ce s-a întâmplat în Gaza este un lucru foarte rău. Copii nevinovaţi care mor, oameni. Cumnatul meu este cetăţean român şi a avut noroc să vină cu copiii. Dar oamenii care sunt acolo şi nu au cetăţenie ce vină au? E nenorocire, că e război, palestinienii sunt nevinovaţi. Nu sunt medicamente în spitale, nu sunt salvări”, spune sora Rashei.

A fost o operaţiune extrem de dificilă. Tranzitul s-a făcut pe teritoriul israelian, spre Iordania, spre Amman. Autobuzele pe care noi le-am pus la dispoziţie, prin ambsada din Israel, a fost acompaniat de forţe militare israeliene”, a spus Titus Corlăţean, ministru de Externe.

Deşi tensiunile dintre Israel şi Palestina se intensifică pe zi ce trece, israelienii spun că se simt în siguranţă în ţara lor.

Noi suntem OK. Totul e ok în Tel Aviv. Suntem în siguranţă, armata ne apără. Au fost câteva bombardamente în Israel în ultimele zile! Da, dar suntem OK, după cum vedeţi”, spune un cetăţean israelian.

„În Israel e întotdeauna sigur! Am multe păreri despre conflict, dar o să dureze mai mult de o oră!”, spune un turist israelian.

După şase zile de la începutul ofensivei israeliene împotriva Fâşiei Gaza, Israelul a lansat nu mai puţin de 1.000 de rachete. Peste 170 de palestinieni au fost ucişi, până acum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri