REPORTAJ. Speranță și precauție în rândul grecilor

Data publicării:
vanzator grec

Se spune că dacă vrei să iei cu adevărat pulsul evenimentelor, trebuie să mergi în piaţă. Iar în piaţa centrală din Atena, lucrurile s-au schimbat foarte mult la o zi după votul din Parlament.

„E mai bine în comparaţie cu ziua de ieri, fiindcă (oficialii, n.red.) le-au trimis europenilor propunerile lor”, spune un vânzător din piață.

Un acord între Atena şi Bruxelles ar fi o primă rază de speranţă pentru grecii de rând, sătui de lunile de negociere dintre creditori şi oficialii eleni. Vânzările au scăzut dramatic în ultima lună, iar comercianţii negociază la sânge pentru fiecare kilogram de carne, roşii sau cartofi.

- Rău, a fost foarte rău, spune același vânzător.

- Cu cât cumpără oamenii mai puţin?

- Cam cu 50%.

„Oamenii nu au bani...pentru ei, toate produsele sunt scumpe”, confirmă un alt vânzător.

Şi în aceste condiţii, nu e de mirare că prezenţa unor turişti străini în piaţă le dă speranţă vânzătorilor. Speranţa e că acei străini vor da un impuls vânzărilor.

- România! România! De unde sunteţi?

- Bucureşti.

- Bucureşti! Wow!

Sunt, însă, şi greci pentru care criza nu se simte aşa mult. Marele lor avantaj este că au cash, spre deosebire de cei care formează cozi în faţa băncilor, pentru a încasa puţinii bani de care trebuie să beneficieze.

- Sunt şofer de taxi, aceeaşi slujbă pe care o am de cinci ani, spune un tânăr. Nu-i nicio problemă, nicio problemă!

- Cumpăraţi la fel de multe lucruri ca înainte?

- Da. La fel.

Cei care n-au un noroc la fel de mare se adaptează. Din cauza închiderii băncilor, în ultimele două săptămâni au fost emise peste 500 de mii de carduri. Asta în contextul în care vorbim de o ţară care depinde foarte mult de bani cash. Tranzacţiile electronice au crescut, însă, cu 130%.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri