Români, călăuze pentru refugiaţi sirieni

Data publicării:
refugiati imigranti - GettyImages - 26 august 15

„Am fost nevoit să trec prin pădure şi am dormit o noapte acolo. A fost atât de frig! Apoi, am dat un telefon la Organizaţia Naţiunilor Unite şi au venit să ne ia. Fără ajutorul lor, cred că ne-ar fi trimis înapoi în Turcia”, spune un refugiat în Bulgaria.

Tânărul îşi dorea să ajungă mai repede în Germania, unde îl aşteaptă tatăl lui, dar călăuzele l-au abandonat la graniţa Turciei cu Bulgaria. A fost luat de autorităţi şi dus într-un centru pentru refugiaţi. Alte mii de pribegi cad în aceeaşi capcană.

Inclusiv 10 sirieni, o singură familie, care au plătit o sumă uriaşă unor traficanţi în speranţa că vor ajunge prin România în Germania. Au fost prinşi însă în judeţul Constanţa.

Problema mai mare este de ce oamenii aleg posibilitatea de a apela la traficaţi. Dacă erau canale legale pentru a ajunge, nu mai erau tentaţi să apeleze la căile ilegale”, a spus purtătorul de cuvânt al Agenției pentru refugiați a Națiunilor Unite (UNHCR), Boris Cheshirkov.

În aceste condiţii, 800.000 de sirieni care sunt acum în taberele de refugiaţi din Turcia pot să ajungă oricând victimele traficanţilor. Cei din Bulgaria nu au scrupule, spun procurorii români care investighează cazul celor 10 sirieni prinşi în Constanţa. Fac oferte chiar în faţa centrului de refugiaţi.

„Pentru călăuzirea din Turcia în Bulgaria capul familiei ar fi plătit 10.000 euro. Continuarea călăuzirii în Germania ar fi costat 30.000 euro. Migranţii au prezentat şase paşapoarte bulgărești falsificate”, se arată în rechizitoriul DIICOT.

Am plecat de acasă pentru că militanţii ISIS au încercat să ne ucidă, mai ales pe noi, cei de origine kurdă. Nu putem sta în acelaşi loc. Ne este frică de islamişti şi acesta este motivul pentru care am plecat”, spune un refugiat.

Pentru ei nu mai contează, pentru copiii lor este important. Este important să poată dormi într-o casă pe care să nu cadă o bombă, să meargă la şcoală”, spune Gabriela Leu, purtător de cuvânt UNHCR România.

Ruta folosită de reţea era prin Turcia, spre Bulgaria, România, Ungaria, Austria şi Germania, ţara de destinaţie. Liderul grupării, un neamţ, este acum în arestul Poliţiei Capitalei şi va fi judecat pentru trafic de persoane împreună cu patru complici din România.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri