România este singura ţară din UE cu ambasadă funcţională în Siria

Data publicării:
Siria
Foto: Shutterstock

România, singura ţară membră a Uniunii Europene care mai are o misiune diplomatică funcţională la Damasc, va acorda asistenţă şi protecţie consulară şi cetăţenilor portughezi din Siria, în vreme ce Portugalia va face acelaşi lucru pentru cetăţenii români din Guineea Bissau şi Mozambic în baza a două documente de cooperare semnate marţi la Bucureşti, relatează News.ro.

Siria
Foto: Shutterstock

”Având în vedere atât prezenţa tradiţională a Republicii Portugheze în cele două state africane, cât şi posibilităţile de gestionare a situaţiilor consulare de către misiunile diplomatice portugheze din cele două state menţionate, prin dispoziţiile primului document, partea portugheză va prelua asistenţa şi protecţia cetăţenilor români din cele două ţări. În acelaşi timp, ca o recunoaştere a capacităţii de soluţionare a cazurilor de protecţie şi asistenţă consulară, într-o zonă de conflict, al doilea document stabileşte preluarea protecţiei şi asistenţei consulare în beneficiul cetăţenilor portughezi de către România, singurul stat-membru UE cu misiunea diplomatică deplin operaţională la Damasc”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Ministerul de Externe precizează că iniţiativa încheierii celor două înţelegeri a avut loc în cadrul eforturilor generale de asigurare la cele mai înalte standarde a asistenţei şi protecţiei consulare pentru cetăţenii români, ”una dintre liniile de acţiune ale Ministerului Afacerilor Externe, prin Departamentul Consular, reprezentând-o identificarea de noi modalităţi de sprijin pentru cetăţenii români aflaţi în state unde România nu are reprezentare diplomatică şi consulară de carieră rezidentă”.

De la începutul crizei din Siria, România, singura ţară care şi-a menţinut permanent funcţională misiunea diplomatică de la Damasc, a acordat asistenţă consulară în mai multe rânduri unor cetăţeni occidentali, la solicitarea statelor lor de origine. Majoritatea statelor occidentale şi-au retras personalul de la ambasadele din Siria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri