România poate primi 1.785 de refugiați. Consilierul prezidențial Leonard Orban a explicat cum s-a ajuns la această cifră

Data publicării:
orban

La această cifră s-a ajuns luând în calcul acea capacitate nu numai de a primi, ci și de a integra migranți. Aceste persoane nu vor fi preluate imediat, ci treptat, în funcție de procesarea cererilor lor de azil. În total, pe o perioadă de doi ani, cifra de migranți preluați de România va fi de 1.705 plus 80”, a declarat Leonard Orban.

„Mâine, Comisia Europeană va prezenta noi propuneri privind întreg pachetul de azil și migrație. Nu este exclus ca, mâine, cei de la Comisie să pună pe masă mecanisme suplimentare de relocare a migranților din diferite state membre, s-ar putea ca și Ungaria să fie inclusă. Ieri, președintele Franței, domnul Hollande, a vorbit de 120.000 de persoane. Astăzi, doamna Merkel a confirmat această chestiune. Ca fost comisar european, sunt foarte surprins că se fac deja anunțuri înainte de momentul în care se face propunerea finală de către Comisia Europeană. În trei ani și ceva, cât am fost comisar, niciodată ceea ce a ieșit înainte în presă nu a fost forma exactă a propunerii finale a Comisiei”, a adăugat consilierul prezidențial.

Acesta a ținut să precizeze că, mâine, Comisia Europeană nu va lua decizii, ci doar va face propuneri. „Decizia va urma să fie luată atât de Consiliu, adică de statele membre al Uniunii, cât și de Parlamentul European. Și este foarte important care e baza juridică la care va face trimitere Comisia Europeană. Pentru că în funcie de baza juridică, decizia se va lua prin majoritate calificată sau prin unanimitate”, a subliniat Leonard Orban.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri