Roșia Montană din Noua Zeelandă. Activiștii fac scut în jurul muntelui sacru cu un depozit de 8,5 tone de aur

Data actualizării: Data publicării:
Karangahake Gorge
Foto: Shutterstock

Karangahake Gorge, un munte sacru din Noua Zeelandă, este în pericol să fie transformat în mină auriferă, după ce o companie a descoperit aici un depozit de 8.500 de kilograme de aur de înaltă calitate, relatează The Guardian.

Karangahake Gorge
Foto: Shutterstock

Depozitul de aur de calitate superioară are o valoare estimată la zeci de milioane de dolari neo-zeelandezi și se numără în primele 5% depozite din lume ca mărime.

Între comunitatea din rezervația protejată și compania New Talisman Gold Mines a izbucnit un război al declarațiilor, după ce compania și-a anunțat planurile de a începe extracția aurului la începutul anului viitor. Oamenii susțin însă că proiectul minier amenință „pacea și armonia” rezervației și pune în pericol comunitatea care trăiește în apropierea muntelui sacru.

Karangahake Gorge se află într-o zonă protejată din peninsula Coromandel și este o destinație turistică populară pentru istoria și peisajele sale. Compania minieră le-a promis locuitorilor mai multe beneficii, însă activiștii se opun exploatării aurului din zonă, întrucât ar putea afecta zona.

„Nu vrem să luam atitudine în mod direct, dar nu avem de ales. Guvernul și departamentul de protecție a rezervațiilor au eșuat în a proteja acest loc bogat. Este o zonă populară de recreere, iar sursa de apă a localităților provine chiar din pârâul care trece prin mină. Realitatea este că minarea aurului aduce bani pentru câțiva oameni, iar noi, restul, trebuie să trăim apoi într-un mediu degradat”, spune unul dintre activiști.

Karangahake Gorge
Foto: Shutterstock

În 2009, compania New Talisman a primit o autorizație valabilă 25 de ani pentru a exploata resursele de aur din Karangahake Gorge. În Noua Zeelandă, este legală exploatarea zonelor de conservare a naturii, dacă guvernul și consiliul local acordă autorizații și dacă firmelor li se acordă acces la zona respectivă din partea departamentului de conservare.

New Talisman are drum liber pentru exploatarea aurului din munte și susținerea guvernului, care spune că acest lucru nu va afecta mediul. Singurul lucru care stă în calea companiei miniere este opoziția localnicilor și activiștilor, care le-au blocat drumul de acces. Activiștii promit că vor face tot ce le stă în putere pentru ca exploatarea aurului să nu înceapă: „Vom bloca drumul cu propriile noastre corpuri, dacă este nevoie”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri