Rusia ar putea livra din nou sisteme de rachetă de tip S-300 Iranului în cazul ridicării embargoului

Data publicării:
s-300-sa-10-grumble

Iranul şi marile puteri au ajuns la o înţelegere privind semnarea unui acord-cadru în programul nuclear iranian, negocierile urmând să continue până la 30 iunie. Conform acordului de principiu, Iranul a acceptat să suspende cu 66% actualele capacităţi de purificare a uraniului, iar activităţile nucleare iraniene ar urma să fie monitorizate timp de zece ani. În schimb, Teheranul aşteaptă ridicarea sancţiunilor impuse de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Consiliul de Securitate al ONU.

După semnarea acordului de principiu, adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a pledat pentru ridicarea embargoului impus de ONU Iranului.

Sancţiunile impuse Iranului trebuie ridicate, inclusiv embargoul privind armele”, a declarat la rândul său pentru agenţia Sputnik Igor Korotcenko, directorul Centrului de Analiză a Comerţului Internaţional cu Armament, un centru de reflecţie cu sediul la Moscova. „Livrarea către Iran a sistemului de rachetă modernizat de tip S-300 este de o importanţă crucială pentru noi. Contractul ar putea fi reluat în condiţii acceptabile atât pentru Moscova, cât şi pentru Teheran”, a subliniat el.

Moscova a încheiat cu Teheranul în 2007 un contract de livrare a cinci sisteme de tip S-300, capabile să intercepteze în zbor avioane sau rachete. Valoarea contractului era de 800 de milioane de dolari. Dar acest contract a fost anulat în 2010 de către Rusia în baza aplicării unei rezoluţii ONU cu privire la noile sancţiuni impuse Teheranului din cauza programului său nuclear controversat. Iranul a solicitat despăgubiri pentru anularea acestui contract.

Sistemul de rachetă de tip S-300 (SA-10 Grumble, potrivit clasificării NATO) este un sistem cu rază lungă de acţiune de tip sol-aer, dezvoltat iniţial de sovietici pentru apărarea de atacuri aeriene şi produs în prezent de compania rusă NPO Almaz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri