Rusia condiționează relațiile economice cu Moldova de poziția Chișinăului cu privire la trupele ruse de menținere a păcii din Transnistria

Data publicării:
Dmitri Rogozin vicepremier rus mfax

Foto: Mediafax

„M-am întâlnit zilele trecute cu vicepremierul moldovean Victor Osipov şi i-am spus clar că relaţiile economice şi comerciale cu Moldova vor depinde de schimbarea poziţiei lor privind trupele ruse de menţinere a păcii, rotaţia grupului nostru militar staţionat în regiunea transnistreană pentru a asigura siguranţa depozitelor de armament", a declarat Rogozin, potrivit Mediafax.

Conform vicepremierului rus, problema este că „nu ai cu cine să vorbeşti” la Chişinău, deoarece autorităţile din Republica Moldova s-au schimbat constant.

„Sper că vom putea reglementa o serie de probleme până în toamnă”, a precizat Rogozin.

Republica Moldova a semnat anul trecut un acord de asociere cu Uniunea Europeană, provocând furia Rusiei, care a interzis importul de fructe şi legume din această ţară. Embargoul a afectat puternic economia Republicii Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, dintre care aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Rusești din Transnistria, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS.

Alţi 402 militari ruși fac parte din forţa de menținere a păcii, alături de 355 de militari moldoveni, 492 de militari transnistreni şi zece observatori militari din Ucraina. Trupele de menţinerea păcii sunt staţionate în 15 posturi fixe, în locuri-cheie din zona de securitate.

Republica Moldova consideră însă că staționarea militarilor ruși în regiunea transnistreană contravine Constituției moldovene şi, din acest motiv, Chișinăul, OSCE, UE și SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.

În plus, Ucraina a anulat în iunie cinci acorduri de securitate cu Moscova, inclusiv unul care le permitea ruşilor să transporte personal militar spre regiunea transnistreană. Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creează o problemă logistică pentru Moscova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri