Rusia îşi rezervă oficial dreptul de a nu aplica deciziile CEDO

Data publicării:
CEDO cedh 39553 16 382 2009-07-02

Rusia a anunțat că își rezervă oficial dreptul de a nu pune în aplicare deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului în cazul în care acestea vin în contradicție cu Constituția rusă, informează Agerpres.

Sesizată de membri ai Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus, care contestă o decizie a CEDO prin care Rusia este obligată să plătească o despăgubire record foștilor acționari ai grupului petrolier Iukos, Curtea Constituțională rusă subliniază că Legea fundamentală este „forța juridică supremă” în țară.

Dacă o decizie a CEDO „vine în contradicție cu Constituția rusă, Rusia va fi nevoită să refuze punerea în aplicare a acestei decizii”, a explicat curtea.

Curtea Constituțională rusă motivează această decizie precizând că „instituțiile judiciare supreme ale unor țări precum Germania, Italia, Austria sau Marea Britanie respectă de asemenea supremația legilor lor fundamentale în aplicarea deciziilor CEDO”.

Anul trecut, CEDO a condamnat Rusia la plata unei sume de aproape 1,9 miliarde de euro foștilor acționari ai grupului Iukos, compania oligarhului Mihail Hodorkovski, un acerb critic al Kremlinului care a stat zece ani în închisoare. Grupul Iukos a fost închis de justiția rusă în anii 2000 în urma acuzațiilor de fraudă fiscală.

Rusia a semnat în 1996 Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri