Rusia obţine acces la zăcămintele Coreei de Nord, după ce a şters 90% din datoriile Phenianului

Data publicării:
phenian

Rusia obţine accesul la resursele subsolului nord-coreean, după ce a şters 90% din datoria istorică de 11 miliarde de dolari a Phenianului către Moscova. Este efectul unei legi promulgate de preşedintele Vladimir Putin luna trecută, a anunţat joi ministrul pentru Dezvoltarea Extremului Orient rus, citat de Mediafax.

Legea anulează 90% din datoria în valoare de 11 miliarde de dolari a Phenianului, care datează din perioada sovietică. „Decizia (...) a permis să soluţionăm o serie de probleme pe care nu le puteam rezolva”, a declarat Aleksandr Galuşka.

Potrivit agenţiei de presă Interfax, cele două ţări au ajuns la un acord prealabil asupra exploatării comune a unui zăcământ de aur. În schimb, „partea coreeană a propus firmei ruse Severnie Priiski să îi livreze avioane” de tip Tupolev second-hand, se arată într-un document distribuit în cursul unei reuniuni a Comisiei Rusia - Coreea de Nord.

În plus, grupului Basic Element, holdingul oligarhului rus Oleg Deripaska, i s-a propus să participe la reconstruirea unei centrale termice. Phenianul va facilita şi activitatea altor oameni de afaceri ruşi pe teritoriul nord-coreean.

Va fi posibilă facilitarea obţinerii de vize cu intrări multiple pentru antreprenorii şi angajaţii întreprinderilor ruse care lucrează în Coreea de Nord. Investitorii şi partenerii ruşi vor avea acces la mijloace moderne de comunicare, Internet, telefon mobil”, a mai spus Galuşka.

Moscova vizează şi alte proiecte în Coreea de Nord, cea mai închisă din lume, inclusiv construirea unei linii feroviare transcoreene şi a unui gazoduct de transport pentru gaze naturale ruseşticătre Coreea de Sud.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri