Rusia se gândește să ajute Grecia prin livrări directe de energie

Data publicării:
tsipras cu putin - facebook tsipras-1

FOTO: Facebook Alexis Tsipras

Rusia „intenţionează să susţină relansarea economiei greceşti prin extinderea cooperării în sectorul energetic”, a declarat Novak, la Moscova, citat de portalul Sputnik.

„Studiem posibilitatea organizării unor livrări directe de energie către guvernul grec, care să înceapă în viitorul apropiat", a spus el, apreciind că se poate ajunge la un asemenea acord în următoarele săptămâni. El nu a dat însă detalii despre modalitatea în care s-ar putea face aceste livrări directe de energie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declara săptămâna trecută că Moscova va lua în considerare să ofere ajutor financiar Atenei, în cazul în care autorităţile elene cer acest lucru.

Rusia şi Grecia şi-au consolidat semnificativ relaţiile politice şi economice în ultimele luni, în contextul în care ambele ţări de confruntă cu crize economice dure. Această apropiere este privită cu suspiciune în unele capitale europene, având în vedere tensiunile dintre Moscova şi Occident din cauza războiului din Ucraina.

Premierul grec Alexis Tsipras a vorbit la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin săptămâna trecută, despre rezultatele referendumului din Grecia.

Tsipras s-a întâlnit cu Putin în iunie, la un forum economic, la Sankt Petersburg. Ei au cerut împreună anularea sancţiunilor impuse de către occidentali ruşilor din cauza crizei din Ucraina.

Grecia şi Rusia au semnat un acord de cooperare cu privire la construirea gazoductului Turkish Stream, prin care Rusia să livreze gaze naturale Europei. Proiectul de gazoduct ocoleşte Ucraina, ale cărei relaţii cu Rusia se află cel mai scăzut nivel, în contextul războiului din Donbas, unde trupele naţionale ucrainene luptă împotriva rebelilor proruşi susţinuţi cu armament şi trupe de către ruşi, o acuzaţie pe care Moscova o respinge.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri