Rușii, gata să le taie internetul americanilor

Data publicării:
server it - GettyImages - 9 oct 15-1

Cotidianul The New York Times atrage atenţia asupra unei noi strategii a marinei ruseşti. Nave de război şi submarine patrulează tot mai agresiv în regiunea în care se află cablurile de internet ale americanilor. Iar pericolul cel mare îl reprezintă, potrivit The New York Times, nava specială rusească Yantar, care se îndreaptă spre Cuba şi ar fi fost observată recent în regiunea Caraibilor, nu foarte departe de coastele Statelor Unite, adică exact pe-acolo pe unde trec cele mai multe cabluri submarine.

„Scopul ruşilor este de a umili Statele Unite şi a demonstra că nu se pot apăra şi să îşi proiecteze puterea militară în Oceanul Atlantic pentru a spune Statelor Unite şi Europei: Suntem aici, trebuie să acceptaţi acest lucru şi să ne luaţi în serios pentru că reprezentăm o ameninţare pentru cele mai vitale interese ale voastre”, este de părere Stephen Blank, expert militar.

Prin urmare, nu doar Statele Unite sunt amenințate de eventuala piratare sau chiar de tăierea cablurilor submarine de internet, ci şi Europa. Un asemenea scenariu s-ar traduce printr-o veritabilă criză a comunicaţiilor. Ar fi o situaţie care ar pune în pericol legăturile de afaceri de pe bătrânul continent.

Experţii consideră că, în cazul în care izbucneşte un conflict şi mai serios între Rusia şi Occident, navele ruseşti ar putea intercepta comunicaţiile speciale prin ataşarea unui dispozitiv de cablurile submarine.

„Aceste cabluri sunt extrem de vitale, sunt miezul sistemului infrastructurii noastre de comunicaţii. Auzim tot felul de discuţii despre Cloud, de exemplu, şi ne gândim că este ceva pe cer. De fapt, cloud-ul este sub ocean”, explică Jonathan Hjembo, expert în comunicaţii.

Şi nu este vorba despre un singur cablu suboceanic, între Europa şi Statele Unite, ci de câteva sute. Iar dacă, oficial, Washingtonul nu este în alertă, ţările europene sunt îngrijorate de activitatea militară a ruşilor.

Un diplomat european a declarat că nivelul de acum al armatei ruse este comparabil cu cel din perioada războiului rece. Iar Norvegia, ţară membră NATO care are frontieră cu Rusia, este atât de îngrijorată încât a cerut sprijin Aliaţilor pentru a urmări activitatea submarinelor ruseşti. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri