Sâmbăta Paştelui în toată lumea. Două miliarde de creştini aşteaptă Învierea lui Iisus Hristos

Data publicării:
pastelume

În acest an, Paştele este marcat la aceeaşi dată de toţi creştinii - peste două miliarde de oameni. Este a treia oară în ultimii cinci ani când se întâmplă acest lucru. Vaticanul şi Ierusalimul sunt punctele de maxim interes.

O treime din populaţia globului va rosti la unison sâmbătă spre duminică noapte tradiţionalul „Hristos a înviat!” Fie că vorbim de ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici, evanghelici, reformaţi sau membri ai cultelor neoprotestante, toţi creştinii marchează momentul învierii lui Iisus Hristos.

Papa Francisc va oficia slujba de Înviere la Bazilica Sfântul Petru, unde va aduce o lumânare aprinsă în imensul lăcaş de cult scufundat în întuneric. Lumina sfântă a Învierii se va aprinde şi în Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim, conform unui ritual străvechi. Patriarhul ortodox grec intră în cămăruţa care adăposteşte mormântul lui Hristos şi primeşte Lumina Sfântă, după care aceasta ajunge la miile de pelerini adunaţi în biserică.

Mai-marii lumii primesc şi ei Lumina Sântă, iar ca în fiecare an, preşedintele american Barack Obama va asista la slujba de Înviere într-o biserică din apropierea Casei Albe. Omologul său rus, Vladimir Putin, va face acelaşi lucru la Catedrala Patriarhală din Moscova, locul în care participă de obicei la slujbele religioase.

Dacă cei doi lideri îşi petrec sărbătorile pascale acasă, nu acelaşi lucru se poate spune despre ducii de Cambridge. Aceştia vor marca momentul la peste 16.000 de kilometri depărtare de reşedinţa lor de la Palatul Kensington. William, Catherine şi fiul lor, prinţul George, sunt în vizită în Australia. Este de altfel primul Paşte al micului prinţ, care a venit pe lume în vara anului trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri