San Bernardino: Pista atacului terorist ia contur

Data publicării:
san bernardino

Îndoctrinarea teroristă l-ar fi împins pe Syed Farook, în vârstă de 28 de ani, ca împreună cu soţia sa să comită masacrul de la centrul medical din San Bernardino. Potrivit unei surse din serviciile secrete americane, citate de publicaţia The Telegraph, bărbatul era în contact cu islamişti extremişti pe siteurile de socializare. Anul trecut, Syed Farook a călătorit în Arabia Saudită.

„Bărbatul a fost probabil transformat în militant radical de gruparea Stat Islamic sau Al Qaida. După numărul mare de explozibili şi arme pe care le deţinea, el pregătea un atac de amploare,” a declarat Michael Morell, fost director adjunct CIA.

Familia sa susţine însă că Syed Farook era tachinat la muncă din cauza bărbii. Mai mult, avusese o ceartă aprinsă cu un coleg evreu pe teme religioase cu câteva săptămâni înainte de a comite atacul în timpul petrecerii de la centrul medical. În plus, participanţi la eveniment spun că bărbatul plecase supărat din cauza unor dispute. Autorităţile nu cred însă că atacul a fost un gest spontan.

„Nimeni nu se supără la o petrecere ca apoi să se ducă acasă şi să pună la cale un plan atât de elaborat. Plănuiseră dinainte atacul”, declară Jarrod Burguan, şeful poliţiei din San Bernardino.

De altfel, anchetatorii au găsit în locuinţa cuplului un întreg arsenal - nu mai puţin de 12 bombe, materiale pentru a fabrica altele şi două mii de gloanţe. Iar în maşina celor doi a fost descoperită o bombă pe care ei ar fi avut de gând să o detoneze în clădirea în care se aflau cel puţin 75 de oameni.

Am găsit asupra lor o bombă artizanală, de fapt erau trei puse la cap la cap. Aveau o telecomandă precum cele de maşină, despre care credem că nu a funcţionat”, adaugă şeful poliţiei din San Bernardino.

În plină dispută privind comercializarea armelor de foc, în Statele Unite se va deschide anul viitor un post de televiziune, GUN TV, prin intermediul căruia armele şi accesoriile aferente vor putea fi cumpărate în sistem teleshopping. Achiziţionarea se va face cu un simplu telefon sau în câteva minute, pe Internet. Totuşi, armele nu vor fi trimise direct acasă la cumpărători, ci la cel mai apropiat magazin de arme unde aceştia vor fi verificaţi. Lansarea postului GUN TV a stârnit îngrijorare ţinând cont că, de la începutul anului, peste 350 de oameni au murit în Statele Unite în atacuri armate în masă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri