Scandal de corupţie în China. Peste 14 miliarde de dolari confiscați de la un fost ministru de interne și familia lui 

Data publicării:
Zhou Yongkang

Fostul ministru chinez de interne Zhou Yongkang este în arest încă de anul trecut, împreună cu mai multe rude și apropiați, în urma unei anchete de corupție a cărei desfășurare nu a fost recunoscută oficial de guvernul de la Beijing.

Surse din partidul comunist, citate de Reuters, spun că acum autoritățile au trecut la confiscarea averilor. Ministrul și apropiații săi au rămas fără 300 de apartamente, 60 de mașini, nenumărate opere de artă, sticle de băuturi scumpe, metale prețioase și valută în valoare totală de 14 miliarde și jumătate de dolari.

Cu multe afaceri pe numele rudelor, Zhou a devenit unul dintre cei mai bogați și influenți oameni din China. Firmele controlate de fiul său cel mare au câștigat contracte publice pe bandă rulantă, iar compania energetică a familiei ar fi fost implicată în mai multe tranzacții dubioase cu petrol.

Dar, din câte se pare, oficialii chinezi nu au fost deranjați de faptul că ministrul chinez s-a îmbogățit în condiții suspecte. Ci de faptul că influența sa punea în pericol puterea guvernului de la Beijing.

Jurnaliștii de la New York Times scriu că fostul ministru începuse să folosească serviciile secrete în propriul interes. Însă, picătura care a umplut paharul ar fi fost încercarea fostului ministru de a-l apăra pe Bo Xilai, un fost ministru al comerțului condamnat la închisoare pe viață în septembrie anul trecut pentru abuz de putere.

Când a fost numit președinte al Chinei în primăvara anului trecut, Xi Jinping a promis un război împotriva corupției care știrbește încrederea populației în Partidul Comunist. Însă, tocmai pentru protejarea imaginii partidului, autoritățile evită să facă publice detalile acestor anchete care scot la suprafață averile uriașe și privilegiile importante ale înalților oficiali chinezi.

Dar, cu cât procesele de corupție sunt mai ascunse de ochii publicului, cu atât apărarea celor acuzați este mai slabă. Nu este clar dacă fostul ministru de interne are dreptul la un avocat, iar apropiații săi declarau în urmă cu câteva luni că arestarea sa este de fapt doar o răzbunare politică.

Zhou Yongkang a fost ministru de interne între 2002 și 2007. Iar în 2007 a fost promovat în funcția de șef al comisiei legislative a Partidului Comunist chinez. În ciuda numelui, comisia nu redactează legi, ci se ocupă de respectarea lor. Și, la fel ca ministerul de interne, al cărui nume oficial este Ministerul Securității, comisia coordonează serviciile secrete și poliția. Tocmai de aceea, Zhou Yongkang, care în 2012 și-a anunțat retragerea din politică, este cel mai important oficial chinez acuzat de corupție de când Partidul Comunist a preluat puterea absolută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri