Scandal în Franţa în urma unor afirmaţii cu caracter rasist la adresa romilor 

Data publicării:
ROMI

 

Potrivit postului, declaraţia discriminatorie a delegatului Dominique Grenier, de la Sindicatul Forţa Muncitorească (FO) din cadrul companiei de transport a aglomeraţiei urbane, a provocat indignarea tuturor, inclusiv a sindicatelor. De asemenea, compania a luat unele măsuri în urma declaraţiei, precizează RTL, citat de Mediafax.

Este o adevărată infecţie”, a declarat Dominique Grenier pe 2 aprilie pentru La Gazette de Montpellier, referindu-se la mirosul provocat de romi pe linia autobuzului 9. Ca soluţie, reprezentantul FO propunea introducerea unor linii speciale pentru transportarea romilor de la o tabără din Gramont, un cartier din nordul oraşului, şi până la Odysseum, o zonă comercială de unde pleacă alte mijloace de transport în comun către centru.

Propunerea a fost denunţată de către Confederaţia Generală a Muncii (CGT) din cadrul TaM, într-un mesaj postat pe Facebook. „Nu sunt nişte leproşi. Sunt supravegheaţi sanitar! Să luptăm împotriva sărăciei, nu a săracilor”, afirmă organizaţia. Sindicatul Sud a catalogat la rândul său afrmaţiile ca „rasiste şi discriminatorii”. Contactată de ziarul Le Monde, conducerea TaM a afirmat, prin directorul general Jean-Luc Frizot, că „această problematică între şoferi şi populaţiile de romi este veche şi foarte dificil de rezolvat”. 

Directorul a precizat că şoferilor le-au fost distribuite deodorante şi că autobuzele respective au fost înlocuite cu altele, pentru a fi curăţate. În afara acestora, nu au fost avute în vedere alte măsuri „cu caracter discriminatoriu menţionate în afirmaţiile unor organizaţii sindicale”, a dat asigurări Frizot. Sindicatul FO a catalogat ca "nefericite" afirmaţiile lui Granier, de care s-a delimitat. „FO nu a cerut niciodată crearea unei navete speciale pentru romi”, subliniază sindicatul, aruncând, la rândul său, vina asupra conducerii, despre care afirmă că ar fi propus subcontractarea unei navete în cadrul Comitetului pentru igienă, securitate şi condiţii de muncă. FO denunţă „afirmaţiile conducerii (drept) mincinoase şi incalificabile”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri