Scandal în Grecia, după ce WikiLeaks a publicat transcrierea unei convorbiri între Delia Velculescu şi un alt oficial FMI

Data publicării:
steag drapel grecia - gettyimages crop

FOTO: Delia Velculescu

Cei doi oficiali FMI discută despre ce strategie ar trebui să adopte în negocierile cu Atena, iar Thompsen pare să favorizeze amenințarea cu o catastrofă financiară pentru a-și forța partenerii de dialog - inclusiv europenii - să ia o decizie.

Discuția a avut loc în condițiile în care FMI încă nu și-a dat acordul pentru ultimul plan de ajutorare a Greciei, negocierile împotmolindu-se la capitolul reformei pensiilor și reformei fiscale.

Thomsen se plânge de lentoarea cu care decurg negocierile, dar și de diferențele dintre previziunile economice pentru Grecia pe care le fac europenii, respectiv FMI. Thomsen se întreabă: „Ce ar putea duce la o decizie? În trecut, nu s-a întâmplat decât o dată ca decizia să fie luată și asta când lor (grecilor – n.r.) le lipseau serios banii și erau în incapacitate de plată”.

„Iar asta e posibil să se întâmple din nou. Și în acest caz, va dura până în iulie. E clar că europenii nu vor discuta despre asta în luna dinainte de Brexit”, mai spune Thomsen, făcând referire la referendumul britanic din 23 iunie.

„Sunt de acord că avem nevoie de un eveniment, dar nu știu care va fi acela”, spune și Delia Velculescu în cursul conversației.

Potrivit documentului publicat de WikiLeaks, FMI intenționează să spună Germaniei că intenționează să iasă din Troica FMI-Comisia Europeană - Banca Centrală Europeană - dacă FMI și Comisia nu se pun de acord asupra finanțelor Greciei.

Delia Velculescu spune, la un moment dat: „Dacă guvernul grec este suficient supus unor presiuni, va ceda, dar nu au niciun stimulent și știu că CE este gata să facă presiuni, asta este problema”.

„Am venit la aceste negocieri cu o strategie greșită, pentru că am negociat deja cu Comisia o poziție minimală și nu putem merge mai departe (...) Nu am supus grecii la o presiune mai mare, ci la una minimă, iar acum ei nu mai vor să negocieze”, mai spune Delia Velculescu.

Discuțiile dintre Grecia și cvarterul reprezentând creditorii săi – Comisia Europeană, FMI, Banca Centrală Europeană și fondul de susținere a zonei euro (MES) – urmează să fie reluate luni, după două săptămâni de pauză.

Guvernul grec de stânga acuză în mod frecvent FMI că mizează prea mult pe o austeritate contraproductivă, în timp ce țara este în prima linie a frontului care trebuie să facă față crizei refugiaților.

În aceste condițiil, Grecia a cerut sâmbătă „explicații” de la FMI după ce WikiLeaks a publicat documentul în cauză, deranjată fiind că reprezentanții Fondului vorbesc despre un eventual „default” (intrare în incapacitate de plată) al țării.

Guvernul grec cere explicații din partea FMI. Vrem să știm dacă faptul că se caută condițiile în care ar putea avea loc un default al țării, înainte de referendum (din Marea Britanie, pe tema rămânerii în UE – n.r.), este poziția oficială a Fondului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Olga Gherovassili, într-un comunicat.

La scurt timp, și biroul premierului Alexis Tsipras a anunțat că șeful Guvernului va discuta despre aceasta cu șefa FMI și cu liderii europeni. „Premierul va trimite imediat o scrisoare oficială Christinei Lagarde pe această temă”, a anunțat Guvernul.

La rândul său, FMI a reacționat într-un comunicat: „Nu facem comentarii pe marginea unor informații ajunse publice neoficial sau pe tema unor presupuse rapoarte despre discuții interne”.

„Noi am spus clar ce credem că este necesar pentru a găsi o soluție durabilă la problemele economice cu care se confruntă Grecia, o soluție care să pună Grecia pe calea unei creșteri de durată, susținute de o serie de reforme credibile care să fie însoțite de o reeșalonare a datoriei din partea partenerilor europeni”, afirmă FMI.

„Reformele necesare și țintele trebuie să se bazeze pe ipoteze credibile. Cum am mai spus, este un compromis care poate fi făcut în privința reformelor și a marjei necesare de reeșalonare a datoriei”, punctează FMI.

Citiţi şi:

O româncă, şefa misiunii FMI din Grecia 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri