Scenarii sumbre pentru Grecia. Analiștii se întrec în ipoteze 

Data publicării:
GRECIA 12

Grecia ameninţă că va deschide proces la Curtea de Justiţie pentru a bloca ieşirea Atenei din Zona Euro”, a anunţat în exclusivitate cotidianul britanic The Daily Telegraph în ediţia electronică. „Guvernul elen va face uz de toate drepturile legale pentru a preveni acest lucru”, a anunţat ministrul grec de Finanţe, citat de The Telegraph, şi chiar ia în considerare deschiderea unui proces la CJUE.

Referendumul din Grecia: Europa pariază pe dezavuarea lui Tsipras”, comentează francezii de la Le Figaro. „Marţi seară expiră pachetul de salvare încheiat în 2012. Şi cu acesta dispare şi posibilitatea de a debloca tranşa de 7,2 miliarde de euro de la creditorii Atenei. Tot azi Grecia ar putea intra în incapacitate de plată, dacă nu va reuşi să achite rata de 1,5 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional”, conchid aceştia.

Grecia se clatină la marginea falimentului”, titrează jurnaliştii de la Deutsche Welle. „Alexis Ţipras i-a îndemnat pe greci să voteze împotriva pachetului propus de creditorii internaţionali ai Atenei”, mai scriu aceştia. Articolul nemţilor relatează şi poziţia comunităţii internaţionale, care a făcut apel la greci să voteze „Da” şi punctează că grecii s-ar putea dovedi reticenţi la spusele liderilor europeni.

Analiştii de la Financial Times au evidenţiat zece aspecte importante privind ziua de azi. „Dacă Grecia nu transferă marţi echivalentul a 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional va deveni prima economie avansată ce nu îşi îndeplineşte obligaţiile către FMI în istoria de 71 ani a acestuia”. Dacă nu va face plata azi, „Grecia va pierde imediat accesul la resursele FMI”, subliniază ei. Totodată, jurnaliştii amintesc că nu va exista o perioadă de graţie şi că dacă nu va fi achitată la timp, rata va atrage după sine intrarea în incapacitate de plată.

Nu încape îndoială că perspectiva Greciei este întunecată. Sistemul financiar al ţării este paralizat, în timp ce oficialii europeni au respins cea mai nouă solicitare de a avea mai mult timp la dispoziţie pentru negocierile privind reformele dureroase cerute de europeni în schimbul ajutorului financiar”, anunţă Washington Post. „În timp ce economiştii spun că criza din Grecia ar fi un blocaj pentru redresarea economiei americane şi un pas înapoi pentru economia globală, criza elenă ar putea să facă dezastru, dacă va răspândi panică la scară largă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri