Scenariul Brexit destabilizează lira sterlină. Cea mai mare scădere din ultimii şapte ani

Data publicării:
lire sterline - GettyImages-180211657
Sursa foto: Getty Images

„Cred că ne-ar fi mult mai bine dacă am fi pe cont propriu. Am trăit pe insula noastră mult timp şi nu cred că avem nevoie să ne bazăm pe alţii. Suntem mai puternici pe cont propriu, iar ieşirea din UE ne-ar oferi o poziţie mai puternică pentru a pune în aplicare propriile noastre politici,” este de părere un britanic.

„Nu cred că cineva îl ia pe Boris (Johnson, primarul Londrei, n.r.) în serios şi cred că este o mare dezamăgire faptul că acestui om nu-i pasă de adevăratele interese ale Marii Britanii,” spune altul.

„De ce nu mi-aş dori să ieşim? Întrucât sunt de părere că sunt atât de multe beneficii şi trăim într-o societate foarte globalizată, încât cred că ne e mai bine împreună decât în afară,” adaugă un alt britanic.

Referendumul anunţat de Londra pentru data de 23 iunie a aprins deja spiritele în Regatul Unit. Părerile pro şi contra devin cu atât mai învrăjbite cu cât politicieni extrem de populari, cum ar fi primarul Londrei, Boris Johnson, şi-au declarat deja opţiunea fermă pentru Brexit. El a reuşit astfel să împartă în două Partidul Conservator aflat la guvernare. Iar asta s-a resimţit imediat pe burse: lira sterlină a înregistrat la un moment dat în timpul zilei o scădere cu cel puţin două procente, iar analiştii economici prevăd tulburări mult mai mari în cazul unui Brexit.

„Dacă Marea Britanie ar părăsi UE, acest lucru ar avea cu siguranţă un impact extrem de negativ din perspectiva PIB-ului Marii Britanii. Există, însă, un risc şi pentru Zona Euro în general. Să nu uităm faptul că, fără o contribuţie a Marii Britanii la bugetul UE, ţări precum Germania, Franţa şi Italia vor contribui cu aproximativ un miliard de euro mai mult în fiecare an,” explică Matthew Beesley, analist economic.

Mulţi dintre oamenii de afaceri britanici nu văd nici ei cu ochi buni un eventual Brexit. Potrivit unui sondaj făcut între aproape 700 de directori de companii din Marea Britanie, cel puţin 60% s-au declarat împotriva unei ieşiri din Uniunea Europeană. Motivul? Antreprenorii spun că ieşirea ţării din Uniune ar însemna o adevărată hemoragie financiară pentru Regat.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri