Scepticism în rândul țărilor care nu au adoptat încă moneda unică, pe fondul crizei din Grecia

Data publicării:
1 euro GettyImages-135342459

Blocajul monetar, scăderea dramatică a numărului de companii, cu 300.000 în minus, în doar cinci ani, sunt amănunte care au dat de gândit oricărui guvern european în ultimele zile. În acest context, participarea la Uniunea monetară pare mult mai riscantă decât a fi în afara Zonei Euro.

Piotr Kuczynski, analist economic: Zona Euro are propriile sale probleme, iar noi nu ar trebui să ne intregrăm într-un grup care are astfel de probleme. Mai întâi să şi le rezolve ei şi apoi ne vom mai gândi şi noi.

Spre deosebire de Polonia, unde toată lumea este de acord că nu trebuie să se grăbească şi aderarea la euro nu e luată în calcul înainte de 2020, în România, există divergenţe între BNR şi Executiv. La noi, politicienii vor mai repede, bancherii mai târziu.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Trecerea la euro este un proces mult mai complicat și cea mai mare eroare în care ar putea să pice societatea românească e să creadă că trecerea la euro e o simplă schimbare de bancnotă. Când vom lua hotărârea trebuie să fim siguri că suntem foarte bine pregătiți. Nu ai de ce să intri undeva unde ți-e frică să te duci. La nivelul întregii societăți pregătirea este o chestiune esențială.

Deşi din punct de vedere structural economia Poloniei a trecut aproape neatinsă prin criza mondială din ultimii şapte ani, oficialii de la Varşovia şi oamenii de afaceri sunt perfect conştienţi de riscurile unei competiţii directe cu marile economii occidentale.

Piotr Kuczynski, analist economic: Aderarea la Zona Euro în acest moment nu aduce cu siguranţă niciun beneficiu pentru Polonia. Economia noastră nu este la nivelul celor din Franţa sau Germania, iar integrarea în blocul euro merită doar dacă există similitudini. Nu vorbesc de venituri, ci de avuţia naţională.

Aceeaşi atitudine rezervată faţă de integrarea în Zona Euro se regăseşte şi la Sofia, mai ales că ţara vecină a trecut anul trecut printr-o criză bancară din care abia şi-a revenit.

„Câtă vreme ţările din zona euro nu îşi disciplinează ele însele practicile, nu văd niciun motiv să ne grăbim cu aderarea la Zona Euro. Dacă am fi fost în Zona Euro, ar fi trebuit să dăm noi bani Greciei, adică săracul ar fi trebuit să-i dea bani bogatului. Nu văd nicio logică în asta”, a punctat Boiko Borisov, premierul Bulgariei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri