Școlile au fost închise în Teheran, din cauza poluării intense

Data publicării:
poluare foto wikipedia 08 10 2015 1

 

Toate școlile vor fi închise duminică la Teheran, Shahr-Rey și Islam-Shahr (orașe aflate în apropierea capitalei). Dacă poluarea se menține, măsura va fi prelungită și luni”, a spus într-o declarație televizată Mohammad Hadi Heydarzadeh, șeful departamentului de mediu din provincia Teheran, care numără 14 milioane de locuitori.

În afară de închiderea școlilor, o altă măsură prevede limitarea circulației în centrul capitalei, precum și încetarea activității unor uzine timp de o săptămână.

O ceață groasă de poluare învăluie orașul, unde vizibilitatea este redusă. Munții înzăpeziți din lanțul Alborz, care domină Teheranul, nu se văd din centrul orașului. Indexul calității aerului a atins nivelul 148, la numai două puncte de nivelul roșu, în timp ce nivelul normal este cuprins între 0 și 50, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Poluarea este adesea o problemă la Teheran, orașul fiind parțial străjuit de munți. Ea este provocată în proporție de 80% de gazele de eșapament ale celor 5 milioane de mașini și aproape tot atâtea motociclete care circulă zilnic în orașul plin de ambuteiaje și ale căror efecte se amplifică iarna. Poluarea a provocat în 2012 moartea prematură a 4.500 de persoane la Teheran și a 80.000 în toată țara, conform Ministerului Sănătății.

Și alte mari orașe iraniene, printre care Karaj (din apropierea capitalei), Ispahan (centru), Machhad (nord-est) și Tabriz (nord-vest) sunt victime ale acestui fenomen, potrivit Agerpres.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri