Scriitorul Burhan Sönmez: Un „sultanat” în favoarea lui Erdogan

Data publicării:
burhan sonmez twitter
Foto: Twitter

Regimul politic al lui Erdogan se raportează la rezultatul referendumului de duminică, prin care preşedintele primeşte puteri sporite, Turcia trecând astfel la republică prezidenţială, ca la o victorie a unui război de o sută de ani, spune scriitorul turc Burhan Sönmez într-un interviu pentru News.ro.

burhan sonmez twitter
Foto: Twitter

Scriitorul analizează atât scopul consultării populare, cât şi felul în care Turcia se va schimba: regimul de la Ankara, consideră Sönmez, „acţionează cu sentimentul nostalgiei pentru Imperiul Otoman”, dar jumătate din societate se opune acestei schimbări. Mii de oameni sunt în închisoare, aminteşte scriitorul turc, care adaugă: „Guvernul încă nu se simte confortabil, deoarece ştie că noi am pierdut un referendum, dar nu am fost încă învinşi”.

Burhan Sönmez : Regimul lui Erdogan vede rezultatul referendumului ca pe victoria unui război de o sută de ani. Acţionează cu sentimentul nostalgiei pentru Imperiul Otoman.

Scopul referendumului este acela de a instaura un fel de ”sultanat” în favoarea lui Erdogan. Nu a mai rămas nicio instituţie democratică în Turcia. Parlamentul este disfuncţional. Sistemul de justiţie a fost redesenat după dorinţa lui Erdogan”, spune scriitorul.

Să vă dau un exemplu: acum două săptămâni, un tribunal a decis eliberarea a 21 de jurnalişti din închisoare. Jurnaliştii fuseseră victimele furiei lui Erdogan. Instanţa de judecată a decis să îi elibereze, dar nu a reuşit. Judecătorii instanţei au fost imediat suspendaţi. Jurnaliştii au rămas în închisoare, iar o nouă decizie de arestare a fost emisă. La ce instituţie democratică mai poţi apela în faţa unei astfel de practici ilegale şi nedemocratice ? La niciuna. Aceasta este noua Turcie. Au fost atât de multe fraude la referendum. Dar nu există niciun organism oficial căruia te poţi adresa, deoarece toate sunt parte ale acestui sistem”, povestește el.

Erdogan schimbă acum complet un sistem politic vechi de o sută de ani. Însă referendumul arată şi că jumătate din societate se opune acestei schimbări. Noul sistem reprezintă un mare pericol, în special pentru clasele de jos şi pentru femei, pentru că situaţia acestora se înrăutăţeşte pe zi ce trece”, mai spune Burhan Sönmez.

Scriitorul locuieşte astăzi în Turcia, după ce, vreme de un deceniu, a fost nevoit să trăiască în exil. Este unul dintre cei mai importanţi scriitori ai Turciei, unul dintre susţinătorii valorilor democratice şi liberale. În 1996, a fost grav rănit în timpul unui asalt al poliţiei turce şi a plecat în Marea Britanie pentru o perioadă mai lungă de timp. A revenit în Turcia, fiind unul dintre militanţii pentru drepturile omului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri