Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a demisionat

Data publicării:
chuck hagel secretarul apararii afp

Potrivit presei de peste Ocean, demisia vine în contextul în care liderul de la Casa Albă, Barack Obama, a fost nemulţumit de modul în care Hagel a gestionat lupta împotriva grupării teroriste Statul Islamic.

În plus, surse din Administraţia americană susţin că el nu a reuşit să se integreze în cercul de colaboratori apropiaţi ai lui Barack Obama.

Veteran al războiului din Vietnam, Chuck Hagel era singurul republican dintre responsabilii pe probleme de securitate ai administraţiei.

Un detaliu care nu trebuie uitat, scriu jurnaliştii americani, în contextul în care Partidul Republican a preluat de curând puterea şi în Senat, după ce deţinea majoritatea în Camera Reprezentanţilor. 

Preşedintele Barack Obama ar fi decis să-i ceară secretarului Apărării să demisioneze încă de vineri, după o serie de întâlniri în ultimele două săptămâni, potrivit unor oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei. Ei au catalogat decizia lui Obama ca o recunoaştere a faptului că ameninţarea reprezentată de gruparea Statul Islamic necesită alt tip de competenţe decât cele aşteptate de la Hagel.

Un republican cu experienţă militară, sceptic faţă de războiul din Irak, Hagel a fost instalat să administreze retragerea din Afganistan şi reducerea bugetului Pentagonului în contextul crizei.

În mai puţin de doi ani, cât a deţinut funcţia, afirmă criticii săi, Hagel a depus eforturi să inspire încredere la Pentagon, ca predecesorii săi, în special Robert Gates. Însă o serie de consilieri apropiaţi ai lui Obama au declarat în privat că preşedintele nu doreşte un secretar al Apărării cu un profil atât de proeminent ca Gates, care l-a criticat pe şeful statului în memoriile pe care şi le-a publicat anul acesta.

Hagel a provocat în august furia Casei Albe, după ce l-a contrazis pe preşedinte pe tema luptei împotriva Statului Islamic. El afirma că gruparea este „o ameninţare iminentă faţă de toate interesele" americane, afirmând că „depăşeşte tot ceea ce a văzut".

„Luna trecută, Chuck a venit la mine să discutăm despre a două jumătate a mandatului prezidenţial şi am căzut de acord că, după ce a condus Departamentul Apărării prin această perioadă de tranziţie a venit momentul ca el să-şi încheie misiunea. Sunt recunoscător că Chuck a fost de acord să rămână în funcţie până voi nominaliza un succesor”, a declarat luni președintele Barack Obama, făcând anunțul oficial că șeful Pentagonului părăsește administrația sa.

„A fost cea mai mare onoare din viaţa mea, cea mai mare onoare să conduc şi mai ales să lucrez alături de bărbaţii şi femeile din Departamentul Apărării şi să le susţin familiile. Sunt foarte mândru de ceea ce am reuşit să realizeze în acest timp”, a declarat, la rândul său, șeful demisionar la Pentagonului, Chuck Hagel.

În iunie, Chuck Hagel a fost în vizită oficială în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri