Șeful diplomației ungare: România poate intra pe harta exodului

Data publicării:
peter

Balazs Barabas: „În urmă cu câteva săptămâni au început pregătirile şi pentru construcţia unui gard la graniţa cu România. În ce stadiu se află, aveţi informaţii care ar face necesară construcţia gardului?”.

Péter Szijjártó: „Noi urmărim permanent schimbările rutelor de imigraţie. Rutele au deviat spre Croaţia după ce am construit gardul la graniţa cu Serbia şi am început aplicarea reglementărilor Schengen aici, apoi după ce am impus tuturor reglementările Schengen la graniţa ungaro-croată, rutele s-au orientat spre Slovenia şi Austria. Duminică, un grup al şefilor de stat din UE vor discuta ce măsuri noi sunt necesare în Europa Centrală pentru a contracara presiunea migraţionistă. În mod evident şi în Croaţia şi în Slovenia se manifestă tot mai pregnant opinia că trebuie reinstaurat controlul asupra graniţelor noastre. De aceea este posibil ca rutele migraţiei să se modifice din nou în mare măsură în viitorul apropiat.

Au existat anterior opinii potrivit cărora ruta imigraţiei dinspre Serbia spre Ungaria se va modifica spre România, acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

Însă posibilităţile sunt tot mai reduse, de exemplu dacă şi Croaţia şi Slovenia îşi vor închide graniţele naturale, atunci traficanţii şi imigranţii vor trebui să-şi caute noi rute. Una dintre acestea poate fi România, evident va fi un test important pentru nivelul de pregătire a României pentru spaţiul Schengen, totodată noi trebuie să ne pregătim pentru eventualitatea în care, la fel ca în cazul graniţei cu Serbia şi Croaţia, va trebui să ne apărăm şi la graniţa cu România.

De aceea pregătim terenul în zonă, este vorba exclusiv de pregătirea solului, pentru cazul în care dacă va fi nevoie de instalarea unui obstacol fizic la graniţa româno-ungară, să o putem face”.

Interviul integral cu ministrul ungar de Externe va putea fi urmărit în emisiunea „Pașaport diplomatic”, sâmbată, de la 22.30. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri