Șeful NATO, „extrem de îngrijorat” de înmulțirea atacurilor cibernetice

Data publicării:
nato

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, într-un interviu apărut joi într-un ziar german, că este „extrem de îngrijorat” de înmulțirea cu 60% anul trecut a atacurilor cibernetice împotriva Alianței și a atras atenția asupra unor posibile manipulări în cadrul unora dintre viitoarele alegeri din Europa, transmite AFP.

nato

„Conform ultimelor noastre analize, anul trecut s-au produs lunar, în medie, 500 de atacuri cibernetice periculoase lansate împotriva instalațiilor NATO”, a spus Stoltenberg pentru cotidianul conservator Die Welt.

Aceasta înseamnă o creștere de 60% comparativ cu numărul de atacuri comise în 2015, a explicat el.

„Sunt extrem de îngrijorat în fața acestei evoluții”, a adăugat Stoltenberg. Chestiunea „apărării cibernetice va juca un rol important la viitorul summit NATO (care în acest an va avea loc la Bruxelles - n.r.). Trebuie să ne consolidăm în continuare eforturile în acest domeniu”, a insistat el.

Majoritatea atacurilor „nu au venit de la persoane private”, ci au fost „susținute de instituții de stat din alte țări”, a adăugat el, fără a preciza care au fost acele țări, în contextul în care Rusia a fost acuzată recent de SUA și Germania că a comis atacuri informatice împotriva lor. Moscova a respins aceste acuzații.

Atacurile cibernetice comise împotriva NATO „pot aduce daune dispozitivului de apărare” al Alianței și „afecta activitatea trupelor noastre armate”, a spus fostul premier norvegian, care a atras în același timp atenția asupra unor posibile manipulări de date la viitoarele scrutine majore prevăzute pentru 2017, precum cele din Germania, Franța și Olanda, toate membre ale NATO.

Stoltenberg a respins totodată criticile viitorului președinte american Donald Trump, conform căreia Alianța „nu s-ar fi ocupat de terorism”. „Germania este deja angajată puternic în lupta împotriva terorismului internațional”, a insistat secretarul general, exprimându-și dorința de a lucra cu Trump, care va fi învestit vineri.

„Sunt absolut convins că SUA vor continua să garanteze fără rezerve” angajamentul lor în cadrul NATO, a adăugat Stoltenberg, care a mai spus că a vorbit la telefon cu Trump. „Mi-a spus extrem de clar că SUA își vor continua angajamentul cu NATO”, a subliniat el.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri