Şeful serviciului ucrainean de securitate: Camioanele ruseşti cu ajutor umanitar sunt pe jumătate goale. Explicaţia Moscovei

Data publicării:
camioane convoi rus ucraina mediafax

Camioanele ruseşti care transportă ajutor umanitar spre estul Ucrainei sunt pe jumătate goale şi ar putea fi conduse de militari deghizaţi în şoferi, a declarat adjunctul şefului Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), Viktor Iagun, citat de site-ul Gazeta.ua.

Potrivit lui Iagun, peste 1.000 de militari ruşi încearcă să pătrundă pe teritoriul Ucrainei, deghizându-se în şoferi şi însoţitori ai acestora.

"Niciunul dintre şoferii de camion nu este reprezentant al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă", a adăugat el, într-o emisiune a postului ucrainean de televiziune Kanal 5.

"Toţi şoferii şi însoţitorii lor sunt militari deghizaţi. În total, peste 1.000 de militari conduc acest convoi", a afirmat Iagun.

(VIDEO - Ipotezele legate de convoiul umanitar)

În opinia oficialului ucrainean, camioanele care fac parte din convoiul umanitar au fost vopsite în alb recent, pentru a ascunde faptul că "ele sunt militare".

Moscova a recunoscut că aceste camioane sunt pe jumătate goale, explicând că vehiculele sunt noi şi ar fi riscant să transporte greutăţi mari, relatează RIA Novosti.

Pe de altă parte, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a asigurat pe omologul său american, Chuck Hagel, că niciun militar rus nu se află în convoiul umanitar trimis de Moscova spre Ucraina, relatează AFP.

Grupul de vameşi şi poliţişti de frontieră ucraineni va inspecta convoiul umanitar rus în decursul a trei-cinci zile, a anunţat adjunctul şefului Serviciului ucrainean de Inspecţie Fiscală, Anatoli Makarenko, citat de agenţia oficială Ukrinform, în pagina electronică.

Încercercările Rusiei de a infiltra în Ucraina militari şi tehnică de luptă nu au rămas fără ecou

Cancelariile occidentale au chemat la raport ambasadorii ruşi.

Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să "pună capăt fluxului de material militar, consilieri militari şi personal înarmat care trec frontiera cu Ucraina", potrivit Cancelariei germane.

În cursul unei conversaţii telefonice, Merkel şi-a exprimat "îngrijorarea în legătură cu situaţia din estul Ucrainei" şi speranţa că ajutoarele umanitare vor ajunge cât mai curând la destinaţie, anunţă sursa citată.

Ea l-a îndemnat pe preşedintele rus să contribuie la găsirea unei soluţii paşnice pentru criza din această ţară, cerând în special oprirea "fluxului de material militar, consilieri militari şi personal înarmat care trec frontiera cu Ucraina".

Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a anunţat vineri că se va întâlni cu omologul său rus, Serghei Lavrov, duminică, la Berlin, cu ocazia unei reuniuni interministeriale la care vor participa şi reprezentanţii Franţei şi Germaniei.

Întâlnirea intervine în contextul incidentelor produse în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei. Administraţia de la Kiev a anunţat că a atacat un convoi militar rus care pătrunsese pe teritoriul Ucrainei. La rândul său, Ministerul rus al Apărării a negat informaţiile privind trimiterea unui convoi militar rus în Ucraina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri