Senatul brazilian a votat pentru începerea procesului de demitere a Dilmei Rousseff

Data publicării:
brazilia demitere getty

 

©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Cincizeci şi nouă dintre cei 81 de senatori au votat pentru începerea procesului, iar 21 împotrivă. Verdictul - care va fi dat tot de Senat - ar urma vină la sfârşitul lui august sau începutul lui septembrie. Dilma Rousseff trebuie să fie considerată vinovată de două treimi dintre senatori. În acest caz, va fi destituită, iar președintele interimar, Michel Temer, va duce la capăt, până în 2018, actualul mandat prezidențial. 

Dilma Rousseff este acuzată că a încălcat legile bugetului. Ar fi manipulat conturile Guvernului și ar fi făcut cheltuieli fără aprobarea parlamentului, pentru a putea fi realeasă în funcția de președinte în 2014. Dilma Rousseff neagă toate aceste acuzații și spune că e vorba despre o conspirație politică, pusă la cale de oponenții de dreapta.

Procesul legislativ de punere sub acuzare a Dilmei Rousseff a paralizat întreaga scenă politică braziliană încă de la începutul anului, adâncind o criză politică marcată de scandaluri de corupţie cu mite masive finanţate de compania petrolieră a statului - Petrobras.

Analiştii susţin că înfrângerea lui Rousseff în Senat va fi una zdrobitoare și va pune capăt definitiv guvernării de 13 ani a Partidului Muncitorilor.

Lideră a Partidului Muncitorilor, Dilma Rousseff este suspectată că a manipulat conturile publice pentru a fi realeasă în 2014 în funcția de președintă a Braziliei. Potrivit opoziției, Rousseff ar fi determinat bănci de stat să suporte cheltuieli suplimentare neînscrise în buget în 2014 și 2015. Ea ar fi „cosmetizat'” în mod intenționat conturile publice pentru a ascunde amploarea deficitelor și a favoriza realegerea sa în 2014, făcându-se vinovată de un „delict de responsabilitate”', prevăzut în Constituție.

Lipsa de certitudine l-a împiedicat până acum pe președintele interimar, Michel Temer, să pună capăt crizei financiare pe care a moştenit-o de la predecesoarea sa. Însă, preşedintele intermiar le-a cerut senatorilor să încheie cât mai repede procesul de punere sub acuzare a Dilmei Rousseff, pentru a avansa un program de reformare a cheltuielilor publice şi de amendare a sistemului public de pensii, considerat mult prea generos. Nici el nu este însă scutit de contestări.

Ales vicepreședinte în 2014, Temer, fost aliat, a devenit un adversar hotărât al Dilmei Rousseff, iar partidul său, puternica formațiune centristă PMDB, a părăsit coaliția guvernamentală dominată de către Partidul Muncitorilor, aflat la putere în timpul mandatelor fostului președinte Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), apoi ale Dilmei Rousseff.

Înainte de votul de marți din Senatul brazilian, mii de manifestanţi s-au strâns la Sao Paulo pentru a-şi exprima susţinerea faţă de Rousseff şi pentru a-i cere preşedintelui în exerciţiu, Michel Tener, să se retragă din funcţie.

Imagini transmise de presa internaţională arată mulţimea mărşăluind la Sao Paulo, în sud-estul Braziliei, fluturând drapele roşii şi cântând. Oamenii au aprins artificii şi au fluierat.

Coordonatorul Uniunii Mişcărilor Populare, Raimundo Bonfim, a declarat că sunt planificate şi alte proteste. „Sperăm la o schimbare, deci luptăm. Credem în rezistenţă sporită şi în respingere sporită faţă de preşedintele interimar Michel Temer. Lumea este martoră că ceea ce se întâmplă în Brazilia este o lovitură de stat, presa internaţională scrie”, a subliniat el.

Un val de manifestaţii pro şi anti-Rousseff a afectat Brazilia în ultimele luni, în timp ce populaţia a aşteptat cu nerăbdare decizia Senatului privind demiterea preşedintelui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri