Serbia compară Croația cu regimul fascist din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

Data publicării:
GettyImages-489597054

Foto: Gulliver/GettyImages

Croația a interzis în noaptea de miercuri spre joi intrarea pe teritoriul său a mașinilor înregistrate în Serbia, iar cetățenii sârbi sunt de asemenea întorși de la graniță la principalul punct de trecere dintre cele două state, într-o nouă escaladare a disputei dintre Zagreb și Belgrad din cauza fluxului de imigranți pe la frontiera lor comună. 

Serbia a interzis anterior miercuri traficul autovehiculelor de transport marfă și a produselor croate. 

„Prin caracterul lor discriminator, restricțiile nu pot fi comparate decât cu măsuri adoptate în trecut, în timpul Croației Independente fasciste”, a precizat Ministerul de Externe sârb într-un comunicat, referindu-se la statul nazist marionetă proclamat de Croația în 1941 și aliat al Berlinului.

Anterior, ministrul croat de interne Ranko Ostojic a spus că măsura nu se aplică persoanelor cu pașaport sârbesc, ci numai vehiculelor înregistrate în Serbia.

Potrivit France Presse, Croația intenționează, prin această decizie, să facă presiuni asupra Belgradului pentru a redirecționa fluxul de imigranți și refugiați spre Ungaria și România. Peste 44.000 de imigranți ce fug de război și sărăcie din Orientul Mijlociu și Africa au intrat în Croația prin Serbia într-o săptămână.

Belgradul a oprit de la 16 septembrie trimiterea imigranților spre Ungaria, o țară ce și-a închis cu un gard de sârmă ghimpată cei 175 de km de frontieră cu Serbia. De atunci, Croația a devenit noua cale de acces spre Europa de Vest.

De altfel, premierul croat a declarat joi că țara sa nu poate primi zilnic mai mult de 4.000, cel mult 5.000 de migranți veniți dinspre Serbia și care își continuă călătoria către vestul Europei. Zoran Milanovic a avertizat că dacă acest număr va fi în continuare depășit, atunci autoritățile de la Zagreb vor menține blocada la frontiera cu Serbia ce vizează autovehiculele înmatriculate în această țară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri