Sfaturi pentru viitorii diplomați. Ambasadorul Italiei, intervievat de trei liceeni și un student

Data publicării:
ambasadorul italiei

Realizatorul Balazs Barabas le-a dat startul pentru tirul întrebărilor: „Vă rog să începeţi chestionarea domnului ambasador!”:

După părerea dumneavoastră, care sunt cele mai importante trei direcţii principale la nivel global?

E.S. Diego Brasioli: La nivel global, cele mai importante trei direcţii... Asta este o întrebare bună! Vedeţi, deja au început. Aş spune că provocările, energia şi o altă chestiune importantă este mediul, care într-un fel este legat de energie, pentru că mediul va fi cea mai mare provocare pentru următorii ani şi zeci de ani. Şi probabil din perspectiva unui diplomat italian, Italia va fi mereu în inima Mediteranei, foarte aproape de Africa de Nord de exemplu, aş spune că o problemă este şi migraţia. Valuri mari de grupuri de oameni pe care le aşteptăm să aprară în viitorul apropiat şi acest lucru va schimba forma ţării noastre. Acest lucru este de reţinut şi dacă ar trebui să mă gândesc la principalele trei direcţii, acestea ar fi.

Excelenţă, după părerea dvs, care sunt cele mai importante evenimente politice din ultimii ani care au avut cel mai mare impact atât la nivel european, cât şi internaţional?

E. S. Diego Brasioli: Pentru că suntem în România aş spune că un lucru important este mărirea Uniunii Europene şi faptul că UE a primit mai mulţi membri, mai ales dinspre Est. Acest lucru a adus câteva avantaje: democraţia, stabilizarea economiei, stabilizarea zonei la nivel politic şi dacă vedem ce se întâmplă în zilele noastre cu ţări care se învecinează cu estul Uniunii Europene, dar nu sunt membre ale Uniunii, de exemplu Ucraina, puteţi înţelege imediat de ce este importantă Uniunea Europeană. Deci lărgirea ei este răspunsul corect.

Credeţi că recentele alegeri pentru Parlamentul European vor slăbi pacea din cadrul Uniunii?

E. S. Diego Brasioli: Va fi o provocare. Şi ca în orice provocare şi competiţie, sunt câteva riscuri. Cu toate acestea cred că cetăţenii europeni şi guvernanţii europeni sunt suficienţi de maturi să facă faţă acestor dificultăţi şi provocări şi să le depăşească. Personal sunt destul de optimist, mai ales că locuiesc într-o ţară precum România unde se vede că este foarte mult interes pentru Uniunea Europeană. Cred că România, din acest punct de vedere, poate oferi un exemplu bun altor ţări europene. Deci ţine de voi, viitorii diplomaţi sau oficiali ai guvernului, să vă ocupaţi de această provocare. Nu sunt atât de pesimist.

Puteţi să ne menţionaţi câteva probleme şi succese pe care le-am avut în relaţiile noastre bilaterale?

E. S. Diego Brasioli: Cele mai grave probleme, dacă vreţi să începem cu problemele ca să trecem apoi la partea mai bună, ca diplomat este mai bine să începi cu problemele şi apoi să treci la chestiuni mai bune. Cea mai gravă problemă a fost în urmă cu câţiva ani când mai multe acte criminale au fost înfăptuite de câţiva cetăţeni români, dar au fost amplificate de presă şi de politicieni. Şi cred eu că aceasta a fost cea mai mare problemă. Nu crimele în sine, pe care le consider demne de dispreţ, ci faptul că cineva a exploatat asta de dragul politicii şi pentru ştiri. În zilele noastre este mult respect pentru cetăţenii români care trăiesc acolo. Sunt percepuţi ca oameni muncitori, care respectă legea şi oameni buni. Cred că este un respect reciproc după cât spune eu, pentru italieni în România, de asemenea. Deci acestea sunt dificultăţile, dar şi părţile bune.

În ceea ce priveşte aspectele pozitive, aş spune că Italia şi România cooperează bine şi pentru investitorii italieni România a fost foarte importantă în ultimii 20-25 de ani, de după Revoluţie. Dar piaţa nu este încă saturată, mai este mult potenţial pentru a putea dezvolta mai departe investiţii italiene în ţara noastră.

Sunt foarte curios, pentru că studiez în Israel, la Universitate, şi sunt curios să aflu de la dvs. din partea unui diplomat oficial, un comentariu legat de relaţiile dintre Italia şi Israel.

E.S. Diego Brasioli: Sunt relaţii foarte bune de la începutul statului Israel, Italia a fost una dintre ţările care au susţinut foarte mult independenţa acestui stat. Avem relaţii intense, nu doar la nivel politic, dar şi la cel economic, ştiinţific, sunt foarte multe contacte ştiinţifice între cercetătorii dintre cele două ţări. Italia a jucat mereu un rol stabilizator în Orientul Mijlociu. Din păcate aceasta este încă o zonă de război, locuieşti acolo şi ai experimentat probabil, din păcate încă sunt anumite zone de conflict. Dar Italia a jucat mereu un rol pozitiv.

Aş vrea să vă întreb ce dificultăţi şi ce riscuri implică meseria de diplomat?

E.S. Diego Brasioli: Este o carieră frumoasă, dar trebuie să îţi placă foarte mult, pentru că este ca o misiune. Este o slujbă cu normă întreagă pentru nu este ca majoritatea slujbelor unde te duci la birou, ajungi seara acasă şi uiţi de ea. Singurul lucru că la fiecare 3-4 ani te muţi într-o altă ţară, trăieşti într-un mediu diferit, înseamnă că eşti complet diferit de munca ta. Şi acest lucru poate crea anumite dificultăţi, mai ales în ceea ce priveşte familia. Este dificil pentru un diplomat să aibă o viaţă normală de familie, când te muţi dintr-o ţară în alta, când copiii trebuie să îşi schimbe sistemul de studii la fiecare câţiva ani, deci principala provocare este pentru familie, nu este pentru diplomatul însuşi, ci pentru familia lui. Dar este de asemenea o slujbă foarte frumoasă, ai posibilitatea să mergi în alte ţări, să exploatezi realităţi noi, să întâlneşti oameni interesanţi, tineri interesanţi şi deştepţi cum sunteţi voi. Aşa că aş spune că a fi diplomat este o provocare şi un privilegiu în acelaşi timp.

Dar cum se descurcă diplomaţii atunci când trebuie să promoveze o poziţie a guvernului pe care nu o susţin complet?

E. S. Diego Brasioli: De aceea este important, cel puţin aşa considerăm în Italia, că este bine să existe diplomaţi de carieră. Diplomaţii, mai ales cei de rang înalt cum sunt ambasadorii în ţările importante, sunt nominalizaţi politic. Desigur un om numit politic va urma liderul momentului pentru că este un politician. În Italia, ca şi în alte ţări, avem majoritatea apropos, considerăm că un diplomat trebuie să fie un om cu o carieră dedicată, un profesionist şi indiferent de înclinaţiile personale trebuie să facă faţă cerinţelor guvernului actual într-o manieră profesionistă. Este ca în cazul avocaţilor. S-ar putea să nu îţi placă clientul, dar trebuie să în reprezinţi în faţa instanţei şi trebuie să faci asta în cea mai bună manieră posibilă şi dacă simţi la un anumit moment că ai un conflict interior legat de poziţia guvernului şi părerile tale personale, poţi oricând să pleci din Ministerul de Externe, s-a mai întâmplat, nu de multe ori în Italia, dar în anumite ţări sunt ambasadori care au renunţat la post pentru că nu se aliniau guvernului. Dar este un lucru rar.

Excelenţă, ce sfaturi aţi oferi tinerilor care vor să urmeze cariera diplomatică? Ce calităţi ar fi considerate esenţiale pentru prima linie a diplomaţiei?

E. S. Diego Brasioli: În primul rând o mare putere de înţelegere şi curioziatea. Trebuie să fii gata să înfrunţi realitatea, uneori sunt realităţi diferite, cu mintea deschisă. Nu trebuie să ai idei preconcepute şi să fii mereu deschis. În al doilea rând, trebuie să stăpâneşti destul de bine, într-o manieră profesionistă, limbile străine şi văd deja că engleza voastră este impecabilă. Cu cât ştii mai multe limbi străine, cu atât eşti un diplomat mai bun. Dacă vreţi să începeţi să vă pregătiţi de pe acum, ar trebui să fiţi atenţi la problemele internaţionale. Sunt sigur că dacă vă place această meserie şi veţi dori să deveniţi diplomaţi într-o zi, o să vă dedicaţi o parte a timpului vostru liber pentru cititul ştirilor şi privitul la televizor când vine vorba despre chestiuni internaţionale, pentru că sunt sigur este o pasiune pentru voi. Şi încă o sugestie, dar văd că deja nu mai aveţi nevoie de ea, contează foarte mult să ai un croitor bun.

Deci, după părerea dvs, care este cel mai important lucru pentru ca un diplomat să fie excelent?

E. S. Diego Brasioli: Să fii foarte sincer cu tine însuţi şi să fii foarte sincer. Un diplomat bun nu minte niciodată. Poate nu spune întregul adevăr, dar niciodată nu minte. Nici când guvernul îţi spune să faci asta, lucru care nu se mai întâmplă în zilele noastre, aceasta este o imagine din trecut. Dar trebuie să fii mereu sincer mai ales din respect pentru alţii. Vezi tu, să fii diplomat implică multă activitate socială. Trebuie să te întâlneşti cu oamenii, să comunici, pentru că nu numai că trebuie să studiezi diferite ţări, ce se întâmplă acolo şi să raportezi toate acestea la tine în ţară, dar trebuie de asemenea să prezinţi poziţia guvernului tău publicului din altă ţară. Şi acesta nu este întotdeauna uşor. Pentru a face acest lucru este nevoie să fii foarte sincer şi foarte sociabil. Şi dedicat. Cred că un bun diplomat trebuie să zâmbească întotdeauna. Nu pentru că te forţează cineva, dar pentru că dacă zâmbeşti ai mereu o atitudine pozitivă, trăieşti mai bine şi îţi faci meseria mai bine.

Balazs Balabas: În situaţia curentă la nivel mondial, vedeţi anumite negocieri sau contexte, de exemplu între NATO, Ucraina şi Rusia, când se poate spune că aceasta este o situaţie sau o negociere pe care aş fi putut să o fac mai bine, a fost prost gestionată?

E. S. Diego Brasioli: Cred că orice profesionist se uită la dinamica unei negocieri şi întotdeauna o să încerci să îţi dai seamna cum te-ai comporta într-o situaţie particulară. Dar se poate vedea că sunt anumite chestiuni care au fost greşit gestionate de la început, dar nu vreau să numesc niciuna dintre ele. Dar dacă ne întoarcem spre est se poate vedea că din păcate sunt greşeli. De aceea cred că este important pentru un diplomat să cultive mult istoria.

Balazs Barabas: Dacă ne uităm la aceşti tineri minunaţi şi entuziaşti pe care îi avem aici, nu pot să nu mă gândesc la problema şomajului care loveşte puternic tânăra generaţie. Ce credeţi că putem să le promitem tinerilor de aici? Ce le poate oferi Uniunea Europeană pe piaţa angajărilor când vor termina şcoala şi studiile?

E. S. Diego Brasioli: Este o chestiune importantă, în mod special pentru Italia. Italia este una dintre ţările cu cea mai mare rată a şomajului în acest moment. România este mai norocoasă din acest punct de vedere, pentru că rata este mai scăzută şi ocuparea locurilor de muncă va fi unul dintre obiectivele Italiei la preşedinţia Uniunii Europene în lunile care urmează. Trebuie să asigurăm mişcarea liberă în interiorul pieţei. (....)

Balazs Barabas: Cum vedeţi diplomaţia în 100 de ani?

E. S. Diego Brasioli: Probabil că dacă în urmă cu 100 de ani aţi fi întrebat un diplomat ar fi spus că diplomaţia nu ar mai exista. În urmă cu câţiva ani era o dezbatere în care se vorbea despre faptul că diplomaţia nu mai este necesară, cine mai are nevoie de diplomaţie în zilele noastre când avem internet, conexiuni rapide, comunicaţii rapide. Dar astăzi vedeţi că în mod special în momente de criză, toată lumea invocă rolul diplomaţiei. Avem nevoie de mai multă diplomaţie. Cred că diplomaţia este genul de profesie care a fost mereu prezentă. Necesitatea de comunicare şi exprimarea poziţiei a două entităţi diferite, cât timp vor exista guverne o să fie nevoie de diplomaţie. Probabil se va schimba metodologia. Pot deja să văd că stilul de lucru de acum 30 de ani de când am intrat în Ministerul de Externe până astăzi s-a schimbat mult. Acum suntem mai rapizi, folosim internetul mai mult, relaţiile sunt mai informale, din anumite puncte de vedere, sunt mai vulnerabile din cauza anumitor scurgeri de informaţii pe internet, vedeţi acest lucru zilnic. Ca să nu mai spunem şi de înregistrările NSA-ului. De exemplu. Dar nu cred că diplomaţia o să dispară. În mod sigur se va schimba, pentru că diplomaţia este ceva în strânsă legătură cu natura umană şi cu necesitatea de a fi între două entităţi guvernamentale şi nu poate să dispară pur şi simplu. Va rămâne acolo. Deci cred că aţi ales bine când v-aţi îndreptat spre afacerile externe. Dar o să vedeţi mai rapid decât generaţia mea, schimbări mari.....

(...) 

Balazs Barabas: David. Tu faci deja un internship la ministerul afacerilor externe. Cum vezi această meserie, va fi viitorul tău?

David Morărescu: Excelenţa Sa mi-a lărgit perspectiva legată de cariera diplomatică şi cred că da, voi urma acest drum şi sper ca într-o zi să am toate instrumentele pentru a face lumea un loc mai bun. Abia aştept să fac asta. Cu toate acestea, am o ultimă întrebare pentru Excelenţa Sa. Cât timp liber are un ambasador? Păreţi foarte ocupat şi am mai intervievat şi alţi ambasadori şi această meserie presupune multe dificultăţi şi bineînţeles multă responsabilitate. Dar cât timp liber vă mai rămâne?

E.S. Diego Brasioli: Aceasta este o întrebare bună venită din partea unui tânăr care vrea să facă această carieră. Te asigur că..să găseşti puţin timp liber trebuie să te lupţi puţin, dar se aplică în cazul multor meserii. Cum ţi-am spus mai devreme că nu am profitat la maximum de avantaje, este vina mea, eu am fost leneş, nu m-a împiedicat meseria. Un diplomat sincer. Nu am mi-am cultivat suficient interesele. Nu este chiar atât de obositor. În anumite zile nu vrei să mergi la vreo cină plictisitoare, dar trebuie să fii acolo pentru ca să-ţi reprezinţi ţara, este o datorie. Dar acest lucru se aplică tuturor meseriilor. Toţi avem angajamente. Dar te asigur că este suficient timp liber şi că de asemenea anumite angajamente pe care trebuie să le onorezi sunt foarte îmbucurătoare şi într-un final foarte plăcute. Des merg la câte o cină sau recepţie şi mă gândesc că voi întâlni oameni plicticoşi şi la finalul acelei petreceri descoper că în mod neaşteptat mă simt bine cu cel din faţa mea. Deci trebuie să păstrezi mereu o atitudine optimistă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri