Siria | O fostă jurnalistă e liderul opoziţiei din exil

Data publicării:
siria

Cel mai sângeros conflict din istoria recentă se pregăteşte să intre în al şaselea an şi lumea întreagă pare neputincioasă. Războiul civil din Siria a ucis peste un sfert de milion de oameni şi a forţat aproape jumătate din populaţie să îşi părăsească locuinţele. Conflictul a pornit când opoziţia a cerut demisia preşedintelui considerat un dictator. Acum, regimul lui Bashar al Assad este încă la putere, dar liderii opoziţiei au fost forţaţi să plece în exil. Una dintre cele mai importante voci antiguvernamentale este cea a Samerei Masalmah, un fost jurnalist. Participă la toate negocierile pentru pace şi a vizat recent România, ocazie cu care a povestit pentru Digi24 de ce nu abandonează lupta.

Viaţa Samerei Masalmah s-a schimbat radical în anul 2011, când mii de oameni au cerut în stradă schimbarea regimului lui Bashar al Assad. Era redactor-şef la ziarul naţional controlat de guvern. Reporterii au adus de pe teren imagini cu protestatari ucişi de forţele de securitate. Nu avea voie să le publice. Seara, a fost invitată la postul de televiziune Al Jazerra şi a decis să spună adevărul.

Samera Masalmah, vicepreşedintele Coaliţiei Forţelor de Opoziţie Siriene: „Cel mai importat lucru pentru a repara greşelile este să spui adevărul. În acea intervenţie în direct am spus că acei oameni nu trebuie omorâţi şi că acei protestatari au dreptul să trăiască.”

Nimeni înaintea ei nu avusese curajul să spună lucrurilor pe nume în Siria unde guvernul controla tot. După interviu a fost ameninţată cu moartea. A reuşit să plece din ţară şi acum este una dintre cele mai importante voci ale opoziţiei siriene din exil.

Samera Masalmah, vicepreşedintele Coaliţiei Forţelor de Opoziţie Siriene: „Principala noastră sarcină este să arătăm lumii şi sirienilor că rezolvarea problemei din Siria este politică şi că toţi trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a apăra şi proteja ce a mai rămas din Siria”.

Samera s-a născut în oraşul Darra unde au început revoltele antiguvermentale. Au trecut şase ani de atunci. Siria este aproape ruină şi localnicii au puţine şanse.

Samera Masalmah, vicepreşedintele Coaliţiei Forţelor de Opoziţie Siriene: „În Alep, realitatea este foarte dură şi foarte dureroasă. Acolo sunt sute de mii de oameni care nu au apă, nu au curent. Aceste servicii de bază pentru oameni sunt întrerupte. Acolo sunt foarte mulţi copii care nici nu pot să obţină laptele necesar pentru creşterea lor”.

Vicepreşedintele forţelor de opoziţie spune că războiul din Siria este întreţinut de marile puteri.

Samera Masalmah, vicepreşedintele Coaliţiei Forţelor de Opoziţie Siriene: „Rusia vrea să păstreze o bază în Siria. Este, de fapt, singurul loc unde mai poată să aibă aşa ceva. Prin implicarea în Siria, Rusia vrea să negocieze cu forţele din vest, în special cu Statele Unite, pentru a obţine avantaje în alte zone. Există foarte multe părţi implicate care se luptă pe pământul sirian pentru a obţine avantaje”.

Organizaţia teroristă Stat Islamic pune piedici opoziţiei siriene, spune vicepreşedintele forţelor de opoziţie: a ocupat exact zonele unde erau cei mai mulţi oponenţi ai regimului Bashar al Assad.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri